Pred okršaj na Grbavici
0

Deset stvari koje možda niste znali o sarajevskom derbiju

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com
Gradski derbi između Željezničara i Sarajeva igra se večeras na Grbavici po 98. put. Uspjeh u derbiju donosi injekciju samopouzdanja, potvrdu snage i nedvojbene poticaje.

U nastavku teksta donosimo vam zanimljivosti (samo prvenstveni dvoboji) o najvećoj utakmici Premijer lige BiH.

1. Prvi gradski derbi odigran je 10.oktobra 1954. godine na Grbavici i Sarajevo je slavilo visoku pobjedu od 6:1. Utakmica je odigrana u hladno nedjeljno poslijepodne po snježnom vremenu. Golove su postigli Paćuka, Lovrić dva, Stipić dva i Živkov za Sarajevo i Pašić za Željezničar.

2. Najviše gledalaca bilo je prisutno na 44. gradskom derbiju. Na Koševu se 10. marta 1982. godine okupilo rekordnih 55.000 gledalaca. Ipak, mnogi tvrde da je bilo i 60.000, ali pošto je kapacitet najvećeg stadiona u BiH u to vrijeme bio pet hiljada manji u zvaničnim papirima stoji pomenuta brojka.Ako nekoga zanima rezultat bilo je 2:1 za bordo tim. Golove su postigli Sušić i Vidović za Sarajevo, a Nikić za Želju.

3. Najbolji strijelci u derbi susretima su Asim Ferhatović Hase (Sarajevo ) i Dželaludin Muharemović (Željezničar) koji su u prvenstvenim dvobojima postigli po šest pogodaka.

4. Jedini hat-trick u dosadašnjim sudarima dva najpopularnija bh. tima postigao je Radmilo Mihajlović (Željezničar). To se desilo 7. septembra 1986. godine na Grbavici. Željo je slavio pobjedu 4:1.

5. Boje oba kluba branili su, između ostalih, O. Jusufbegović, Janjuš, Rašević, Hadžialagić (aktuelni sportski direktor Sarajeva), Jurišić, Vazda, Ćenan, Karamehmedović, Pelak, Raščić, A.Mešanović, Ihtijarević, Ćupina, Konjevod, Bukvić, Hurtić, Bučan...

6. Kao treneri u oba kluba radili su Plišek (aktuelni trener Sarajeva), Bulat, Zagorec, Brozović i Saračević. Recimo i to da je Kemal Alispahić bio pomoćnik Amaru Osimu u timu sa Grbavice, a kasnije je bio prvi šef struke Sarajeva.

7. Rekordnu pobjedu Sarajevo je ostvarilo na pomenutoj prvoj utakmici kada je bilo 6:1. Osim toga slavili su po 5:0 12. septembra 1976. i 15. novembra 1995.godine. Željo je 18. marta 1984. godine pobijedio 5:2, dok su rezultatom 4:1 slavili 21. juna 1959., 23. augusta 1981. i 7. septembra 1986.godine.

8. Željezničar se vratio na svoju Grbavicu 2. maja 1996.godine.Tada je odigrana prva utakmica nakon reintegracije ovog dijela Sarajeva i to između dva najpopularnija tima u državi. Željezničar i Sarajevo podijelili su bodove, bilo je 1-1. Golove su postigli Biščević za Plave i Uščuplić za bordo tim.

9. Od aktuelnih nogometaša za tim sa Koševa ,od igrača koji nisu iz BiH, nastupaju Pantić, Belošević, Đakovac, Šćepanović (Srbija) i Kojašević (Crna Gora). S druge strane, plavi dres nose Marković (Crna Gora), Nyema (Švicarska) i Stančeski (Makedonija).

10. Večeras će se prvi put desiti da u derbiju jedan brat predvodi napad jednog tima (Eldin Adilović - Željezničar), dok će na golu FK Sarajevo stajati njegov brat Adi Adilović.