Dinamo - Zvezda
50

Od čuvenog meča u Zagrebu prošlo 30 godina: Boban branio Boyse, Arkan i Vučić među Delijama

N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Danas se obilježava 30. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde, kada je došlo do divljanja gostujućih navijača, nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom.

Neredi su započeli kada su srbijanski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje.

Policija nije reagovala pa su Dinamovi navijači Bad Blue Boysi srušili ogradu na sjeveru i utrčali na teren gdje je nastao haos.

Dinamov tadašnji kapiten Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače, a u jednom trenutku skočio je policajcu Refiku Ahmetoviću nogama u stomak, zbog čega je bio kažnjen s devet mjeseci neigranja te ga selektor Jugoslavije Ivica Osim nije vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Sukobi su ubrzo prebačeni s tribina na prostor oko stadiona, meč nikada nije odigran, a u neredima je bilo povrijeđeno 79 policajaca i 59 gledatelja. Srećom, nije bilo mrtvih.

Zanimljivo, na južnoj tribini maksimirskog stadiona, među pripadnicima Delija našao se i tada 20-godišnji Aleksandar Vučić, današnji predsjednik Srbije.

Susret je kasnije registrovan pobjedom gostiju 3:0 bez borbe, a maksimirski klub je kažnjen tako da je dvije prvenstvene ili kup utakmice u statusu domaćina morao odigrati van Zagreba.

Iako je rat počeo godinu nakon maksimirskih događaja, za mnoge na Balkanu, ali i u svijetu, događaji 13. maja bili su svojevrsni uvod u rat.

"Jugoslavija je bila na izdisaju i samo se čekalo kada će sve eksplodirati. U Hrvatskoj je prije meča Dinama i Zvezde na izborima pobijedila stranka koja se zalagala za nezavisnost. Ali događaji 13. maja 1990. bili su uvod u najkrvaviji sukob u Evropi nakon poraza nacista 1945. godine. Buduća Milanova zvijezda Zvonimir Boban udario je policajca koji je prije toga napao jednog od navijača Dinama", napisala je američka televizijska kuća CNN uvrstivši ovaj meč među pet utakmica koje su promijenile svijet.