Zanimljiva statistika
16

Od Aguera do Ronalda: Koliko su efikasni po godinama bili najbolji napadači svijeta

Piše: K. H.
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen
Na društvenoj mreži Twitter pojavio se sjajan grafički prikaz koji pokazuje koliko su postignutih pogodaka u određenim godinama imali najbolji napadači svijeta.

U dinamičnoj statistici koja prikazuje koliko su pogodaka u određenim godinama imali najbolji napadači svijeta prikazana je statistika Lionela Messija, Cristiana Ronalda, Kuna Aguera, Luisa Suareza, Waynea Rooneyja, Roberta Lewandowskog, Karima Benzeme i Gonzala Higuaina.

Prikazivanje pogodaka kroz dinamičnu statistiku počinje od perioda kada su svi uvršteni igrači imali 20 godina i tri mjeseca, a s toliko godina Kun Aguero imao je već 66 postignutih pogodaka. Rooney, koji je igrao za Manchester United i Everton, imao je 56 postignutih pogodaka, dok su Messi i Ronaldo imali samo 38, odnosno 25 pogodaka.

Vremenom se ta statistika znatno mijenjala pa je tako Messi sa 22 godine i devet mjeseci imao 127 postignutih pogodaka, dva više od Aguera, dok je Ronaldo u tom trenutku imao samo 84 pogotka. Messi je do 24 godine i pet mjeseci stigao do brojke od 227 pogodaka, nakon čega je Cristiano Ronaldo prešao u Real Madrid gdje je znatno popravio svoju statistiku.

Nakon adaptacije u Kraljevskom klubu Ronaldo je sa 26 godina i dva mjeseca prestigao Rooneyja, Suareza i Aguera sa 231 pogotkom, a sve nakon toga je mrtva trka Lionela Messija i njega koja završava u trenutku kada Messi ima 31 godinu i osam mjeseci u kojima je postigao 650 pogodaka, dok Ronaldo sa 34 godine ima 677 pogodaka.

Suarez je sa 32 godine i jednim mjesecom stigao do brojke od 445 postignutih pogodaka, Lewandowski s 30 godina i šest mjeseci ima 396 pogodaka, Aguero sa 30 godina i osam mjeseci ima 387 pogodaka...