Stigao odgovor
30

Od 2014. godine do danas Općina Centar je FK Sarajevo dodijelila više od milion KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su se pojedina udruženja oglasila u javnosti s informacijama da načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić želi da "otjera FK Sarajevo iz općine Centar", stigao je i odgovor iz Općine.

"Visoki prioritet načelnika Ajnadžića, a koji je prihvatilo i Općinsko vijeće je dovođenje Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu u stanje da se na njemu mogu odigravati međunarodne utakmice i to je direktna pomoć FK Sarajevo i društvenoj zajednici. Također, na inicijativu načelnika Ajnadžića donešena je odluka koju je prihvatilo Općinsko vijeće, a koja podrazumijeva objavu međunarodnog Javnog poziva za pronalazak partnera koji će investirati u stadion Koševo i koji bi na ovom lokalitetu napravio sportski kompleks po uzoru na evropske metropole. Opredjeljenje općinskog načelnika je podrška sportu, koja ni do sada nije izostala, te da se u okviru te pomoći kroz projekte podrži i FK Sarajevo. U prilog tome govori i činjenica da je od 2014. godine do danas iz budžeta Općine Centar na ime podrške FK Sarajevo uplaćeno 146.832,50 KM. S obzirom da se stadion Koševo nalazi u vlasništvu Općine Centar, te da njime upravlja JU Centar za sport i rekreaciju čiji je Općina osnivač, putem ove ustanove od 2014. godine do danas FK Sarajevo se, kroz sufinansiranje dijela korištenja termina stadiona na Koševu pomoglo sa 1.014.986,48 KM", stoji u saopćenju Općine Centar.

Inače, načelnik Ajnadžić nije prisustvovao dijelu sjednice kada Općinsko vijeće nije podržalo inicijativu vijećnika Sulejmana Haljevca.

"Kada je u pitanju finansijska pomoć u narednom periodu, Općina Centar je obezbijedila zajedno sa Vladom Kantona milion maraka koji će biti utrošeni za modernizaciju stadiona Koševo i njegovo opremanje kako bi se ispunile norme FIFA-e i UEFA-e za odigravanje međunarodnih utakmica. Navedenim sredstvima će se finansirati radovi na terenu, pojačavanju rasvjete, te opremanju sobe za obezbjeđenje", poručili su.

Također, u budžetu Općine Centar za 2018. godinu čiji je predlagač općinski načelnik, a o kojem će se očitovati vijećnici, na stavci "Podrška sportskim udruženjima", planirana su sredstva i za FK Sarajevo.

"Žao mi je što se zbog visokih političkih opterećenja pojedinih ljudi, pa i iz sporta, od jednog drveta ne vidi šuma. Ovo što se dešava, dešava se u političkom prostoru i žao mi je što se sport politizira. Od ovakve vrste politizacije sport može imati samo štetu, a nikako korist", naglašava Ajnadžić.