Nekadašnji bh. sudija
40

Obradović o spornim situacijama s meča Manchester City - Tottenham, VAR-u, bh. sudijama...

Piše: D. B.
Darko Obradović (Foto: F. K./Klix.ba)
Darko Obradović (Foto: F. K./Klix.ba)
VAR tehnologija je već neko vrijeme prisutna u nogometu, ali povremeno bude i kontroverzi te spornih situacija. To je bio slučaj i u četvrtfinalnom duelu Lige prvaka između Manchester Cityja i Tottenhama koji je sudio sudija Cuneyt Cakir, a za portal Klix.ba ih je pojasnio nekadašnji bh. arbitar Darko Obradović.

Tridesetdevetogodišnji Obradović je nedavno završio karijeru nogometnog sudije, ali u tom svijetu namjerava ostati. Za portal Klix.ba je komentarisao dvije "sporne" situacije viđene tokom druge utakmice četvrtfinala Lige prvaka između Manchester Cityja i Tottenhama. Obje situacije se odnose na Građane, prva je zabilježena u 73. minuti kada je gol nakon ubačaja Kierana Trippiera postigao Fernando Llorente. Sumnjalo se da je nogometaš igrao rukom, međutim, sudija Cuneyt Cakir je iskoristio VAR tehnologiju te je na kraju priznao pogodak.

"Ruka je sastavni dio tijela i njeno korištenje kada je u prirodnom položaju, kao što je to bilo na utakmici Lige prvaka između Cityja i Tottenhama, ne kažnjava se. Uzmimo u obzir da li bi ovo bio kazneni udarac da je odbrambeni igrač igrao ovako rukom, jasno je da sudija to ne bi dostudio. Ovo je dakle potpuno ispravna odluka sudije Cakira.VAR se uključio samo da potvrdi prvobitno donesenu odluku", tvrdi Obradović.

Druga sporna situacija viđena je u 93. minuti susreta kada je City postigao pogodak, tačnije, loptu u mrežu je poslao Raheem Sterling, ali se oglasio Cakir i pokazao da se radi o ofsajdu.

"Cakir je ponovo donio ispravnu odluku jer je napadač koji je bio u ofsajdu primio loptu koja se odbila od saigrača, a da li je namjerno ili nenamijerno upućena, apsolutno nema veze. Miješa se situacija u kojoj je saigrač htio uputiti loptu prema Agueru jer se odbila od njega, međutim to je druga akcija jer je u ovoj lopta upućena prema igraču koji je bio u ofsajdu", jasan je bio nekadašnji bh. sudija.

VAR tehnologija pozitivna stvar u nogometu

On smatra da je uvođenje VAR tehnologije pozitivna stvar za nogomet te da može samo unaprijediti regularnost takmičenja.

"Pristalica sam VAR tehnologije. Za neke koji ne znaju, u toj sobi sjede najbolje sudije delegirane od UEFA-e ili nacionalnih saveza i iskreno mi je žao što neću biti dio toga, barem kao sudija, jer bih ispravio neke od grešaka koje sam i sam napravio. VAR se uključuje samo kod donošenja krucijalnih odluka upravo iz razloga da se ne bi sjeckala igra bespotrebnim prekršajima na centru i slično. Odluke se donose uz jedan timski rad, a presuđuje glavni sudija. To je nešto što će spasiti regularnost takmičenja, mada se slažem da nam je malo sada neobično, ali naviknut ćemo se. Nogomet je postao biznis i sada zamislite s kojim bi se gubitkom suočio Tottenham da nije bilo VAR-a", kazao je Obradović.

Na pitanje o primjeni VAR-a u BiH je bio optimističan.

#Nadam se da ćemo za nekoliko godina gledati VAR tehnologiju na našim terenim jer je nogomet postao prebrz za ljudsko oko. Nije to više onaj nogomet od prije 30 godina kada se moglo igrati sa pretrčanih četiri ili pet kilometara", istakao je naš sagovornik.

Suđenje u BIH napredovalo, italijanski arbitri ispred svih

Napredak bh. sudija je ocijenio pozitivnim.

"Suđenje kod nas se izuzetno popravilo isključivo iz razloga jer ljudi u komisijama prave dobar posao, mada se slažem da može još bolje. Greške su sastavni dio svakog posla pa dozvolite da i mi griješimo, a ne da nas se odmah razapinje", dodao je Obradović.

Karijeru profesionalnog sudije je nedavno okončao, ali u ovom poslu namjerava ostati. Kao i svaki čovjek, u karijeri je imao pozitivne i negativne trenutke.

"Naravno da mi nedostaje suđenje, ali tu sam ja. Sad sam se aktivno uključio u rad sa mladim sudijama i krećem polako s drugim zadacima. Nasvjetliji dio moje karijere je naravno utakmica u Mostaru, gdje sam na terenu spasio jedan mladi život, a što se tiče loših strana, svaku grešku koju sam napravio teško sam podnosio. Imao sam i ja imao loših utakmica i žao mi je što sam tada nekome nanio štetu", rekao je iskusni arbitar.

Prema njegovom mišljenju, italijanske sudije su najbolje.

"Definitivno prednjače italijanske sudije i nekako sam uvjeren da će suditi finale Lige prvaka. Nemam posebnog favorita u BiH, mada svakako treba izdvojiti našeg najboljeg sudiju Irfana Peljtu, koji ima veliki potencijal i priliku da postigne ono što nije nijedan sudija u BiH", kazao je on.

U narednom periodu će pomagati u razvoju mladih bh. sudija.

"Moja sudijska karijera je završena, ali preuzimam ulogu instruktora suđenja i nadam se da ću raditi dobar posao. Ja bez nogometa ne mogu, bilo to u ovom ili u onom obliku, bit ću aktivan", završio je Obradović.