"Vjerujte u mene"
75

Objavljen prvi govor Pepa Guardiole igračima u svlačionici

Klix.ba
Pep Guardiola
Pep Guardiola
Novinar Guillem Balague autor je biografske knjige bivšeg trenera Barcelone Pepa Guardiole. U današnjem izdanju bitanskog lista The Telegraph objavljen je dio biografije, tačnije prvi govor najtrofejnijeg trenera Blaugrane u svlačionici katalonskog kluba.

Bilo je to u ljeto 2008. godine u škotskom trening kompleksu St. Andrews. Guardiola je prethodno ponaosob razgovarao sa pojednim igračima Barcelone, ali nikada nije govorio pred svima. Prije nego je ušao u svlačionicu, gdje su ga čekali Samuel Eto'o, Thierry Henry, Andres Iniesta, Leo Messi i ostali igrači, Pep je ponavljao "Budi svoj, budi svoj", piše Balague u knjizi.

“Dobar dan, gospodo", kazao je Guardiola na početku. "Možete zamisliti koliko sam motivisan u ovom trenutku, trenirati ovu ekipu. To je najveća čast. Iznad svega, volim ovaj klub. Nikada ne bih donio neku odluku koja će ići na štetu kluba. Sve što ću uraditi zasnivat će se na ljubavi prema Barceloni. Trebamo i želimo red i disciplinu", kazao je Guardiola tog jutra.

"Tim je prošao kroz period u kojem svi nisu bili profesionalci kao što su trebali biti. Vrijeme je da krenemo dalje i da svi daju sve od sebe. Član sam ovog kluba mnogo godina i svjestan sam grešaka koje su napravljene u prošlosti. Branit ću vas do smrti, ali ću biti i zahtjevan, tražit ću od vas kao i od sebe".

“Samo vas to molim. Neću vas naružiti ukoliko ne napravite dobar pas, ukoliko ne izvedete dobro udarac koji će nas koštati gola, ali od vas tražim da date 100 posto od sebe. Mogu oprostiti svaku grešku, ali neću vam oprostiti ukoliko ne ostavite dušu i srce za Barcelonu. Ne tražim od vas rezultate, samo performanse".

“Ovo je Barca, gospodo. Ovo je ono što se od nas traži i što ja tražim od vas. Moramo dati sve od sebe. Pojedinac je bez saigrača niko. Mnogi od vas me ne poznaju tako da ćemo naredne dane iskoristiti da se zbližimo i upoznamo. Ukoliko neko ima neki problem, ja sam uvijek tu, bez obzira na to da li se radi o sportu ili nekom privatnom probemu".

“Ovdje smo da jedni drugima pomognemo, da osiguramo duševni mir i da igrači ne osjećaju tenzije i podjele. Mi smo jedno. Nećemo praviti grupice jer se to pokaže kao ubica duha tima. U ovoj sali su svi odlični igrači. Ukoliko ništa ne osvojimo, bit će to naša krivica. Zajedno ćemo biti kada vremena budu teška. Pobritnite se da neke stvari ne dospiju u medije. Ne želim da bilo ko vodi svoju bitku".

Guardiola na predstavljanju tima (Foto: AFP)
Guardiola na predstavljanju tima (Foto: AFP)
“Ostat ćemo ujedinjeni, imajte vjeru u mene. Kao bivši igrač, bio sam na vašem mjestu i znam kroz šta prolazite, šta osjećate.

"Vjerovat ćemo u stil koji se gaji kroz historiju u ovom klubu. Kad imamo loptu, ne možemo je izgubiti. I, ako se to desi, treba trčati i oduzeti je. U principu, to je to", kazao je Pep Guardiola na kraju svog prvog obraćanja igračima u svlačionici.