Vrhunske ocjene
110

Objavljen izvještaj skauta kojeg je Barcelona poslala da gleda Maradonu

N. K.
Maradona u dresu Barcelone (Foto: Marca)
Maradona u dresu Barcelone (Foto: Marca)
Barcelona je 1978. godine dobila skautski izvještaj selektora Argentine Cesara Luisa Menottija koji je detaljno opisao Diega Armanda Maradonu, a sada je objavljen izvještaj koji je svojevremeno podnio čelnicima katalonskog kluba.

Izvještaj je napisan nakon što je pogledao utakmicu između Boca Juniorsa i Argentinos Juniorsa kada je Maradona imao samo 17 godina i u njemu su bile samo riječi oduševljenja za kasniju legendu svjetskog nogometa.

Ono što je posebno zanimljivo je to da Menotti, iako je očito bio dobro upućen u Maradonine kvalitete, nije želio pozvati Malog zelenog na Svjetsko prvenstvo te iste godine zbog čega je bio na žestokom udaru argentinske javnosti, no svima je začepio usta kada su Gaučosi osvojili titulu predvođeni Mariom Kempesom.

Inače, četiri godine nakon ovog izvještaja Barcelona je dovela Maradonu iz Boce, a Argentinac je za katalonsku ekipu postigao 22 gola u 36 nastupa.

Izvještaj: Diego Armando Maradona.

Ocjena: Vrlo dobar, izvanredan. Brzina 9,5. Ubrzanje 9,5. S loptom 9,1. Bez lopte 9,5. Agilnost 9,5. Skok 8.

Psihološki aspekti: Mentalna snaga 10. Otpornost na prekršaje 10. Koncentracija 10. Sebičnost 0. Karakter 10.

Općenito tehnika: Nepobjediv.

Precizna tehnika: Izvanredan, zastrašujuće efikasan dribler. Jak. Hrabar. Sjajan udarac. Odličan pas. Maksimalno precizan. Besprijekorna vizija. Prosječna igra glavom. Dobar vođa. Zna sačuvati loptu.

Individualna taktika: Kompletna nogometna inteligencija. Kompletan osjećaj za nogomet.

Općeniti zaključci: Mlad. Rođen 30.10.1960. godine. Ima nevjerovatnu tehniku i dribling na najvišem nivou. Uvijek ide direktno prema golu, ali zna kada se mora riješiti lopte i dati je saigraču. Sjajni refleksi. Njegova kratka dodavanja i udarci su čudo.