Nogomet
131

NSBiH: Sudija ispravno dosudio ofsajd na utakmici Široki Brijeg - Željezničar

Piše: D. B.
Nakon što se FK Željezničar oglasio smatrajući da je oštećen u susretu sa Širokim Brijegom kada je pomoćni sudija poništio gol Plavih u finišu utakmice, nadležna komisija Nogometnog saveza BiH (NSBiH) je analizirala situaciju i ustanovila da je sudijska odluka ispravna.

Željezničar se žalio na spornu situaciju iz 92. minute kada su Plavi postigli gol koji je zbog ofsajda poništio pomoćni sudija Amer Macić. Komitet za sudije i suđenje te Odjel za sudije i suđenje su analizirali spornu situaciju te su nakon detaljnog pregleda snimka ustanovili da je sudijska odluka o ofsajdu ispravna.

Pored toga, ustanovljeno je da je glavni sudija Dragan Skakić u 19. minuti ispravno dodijelio crveni karton golmanu Željezničara Marijanu Antoloviću. Također, odluke o ofsajdima koje su donijeli asistenti Amer Macić i Davor Beljo u 61. odnosno 72. minuti su također ispravne.

Macićeva odluka o ofsajdu u 67. minuti je bila pogrešna.

Nadležna tijela NSBiH su analizirala i po jedan sporni detalj sa utakmica Sloboda - Borac i Travnik - Čelik. U Tuzli je pomoćni sudija Haris Baković u 64. minuti pogrešno dosudio ofsajd, kao što je učinio i pomoćnik Elvis Prošić u 24. minuti utakmice odigrane u Travniku.

Suci koji su napravili propuste u suđenju neće biti birani za utakmice 5. i 6. kola Premijer lige BiH.

Komitet je odgovorio na žalbu Željezničara i istupe kluba u javnosti.

"Komitet posebno ukazuje na neosnovanost tvrdnji i saopštenja FK Željezničar nakon utakmice ovog kluba u Širokom Brijegu koje se odnose na navodnu odgovornost direktora takmičenja Elmira Pilava i rukovodioca za sudijska pitanja Salema Prolića. Naime, njihove nadležnosti su jasno definisane Organizacionim pravilnikom NSBiH i Pravilnikom o sudijama i suđenju koji definiše da se sve odluke donose u saradnji s Komitetom za sudije i suđenje koji odgovara IO NSBiH. Članovi Generalnog sekreterijata saveza pružaju administrativnu i tehničku podršku članovima Komiteta i ostvaruju profesionalnu saradnju u skladu sa definisanim nadležnostima, a u interesu razvoja i unapređenja suđenja shodno UEFA sudijskoj konvenciji. Komitet za sudije i suđenje u saradnji sa Odjelom za suđenje i Sektorom za takmičenje će podnijeti disciplinsku prijavu protiv odgovornih osoba u svim klubovima koji budu kršili Pravilnik o ponašanju članova nogometne/fudbalske organizacije (Kodeks o ponašanju član 7.). Komitet za sudije i suđenje zajedno sa Sektorom za takmičenje i Odjelom za sudije i suđenje odbacuje sve pritiske klubova i pojedinaca iznesene u javnosti, potvrđuje svoju opredijeljenost da neće podleći neosnovanim pritiscima, te će nastaviti raditi u skladu sa UEFA sudijskom konvencijom, pravilnicima NSBiH i smjernicama IO NSBiH", saopćeno je iz NSBiH.