Nogomet
5

NSBiH: Neka sportski razlozi dominiraju između BiH i Grčke

Klix.ba
Utakmica u Atini (Foto: AFP)
Utakmica u Atini (Foto: AFP)
Nogometni savez Bosne i Hercegovine izrazio je protest i žaljenje nakon incidenata koji su se dogodili prije, tokom i poslije nedjeljne utakmice reprezentacija Grčke i BiH u Atini.

Govoreći o dočeku domaćina koji se ne može nazvati gostoprimstvom, ali i cijeneći primjerene reakcije iz Grčke, kazali su da su spremni pružiti priliku da odnosi dva prijateljska saveza i sportski razlozi ipak dominiraju u narednom periodu.

"Izražavamo žaljenje što su i naši navijači u jednom trenutku, želeći proslaviti gol, napravili 'nesportski faul'. Postupci naših navijača su bili neprimjereni, ali uz više senzibiliteta i razumljivi, s obzirom na provokacije, transparente i skandiranja navijača Grčke, koji su zasigurno bili inicijalni povod za ovakvo reagovanje nakon postignutog gola. Ipak, velika podrška nadjačala je i taj trenutak te zahvaljujući impulsu s tribina postignut je rezultat koji nam daje nadu za ostvarenje konačnog cilja", istaknuto je u sapćenju za javnost NSBiH.

Ono što ostaje, a čemu je svjedočila i šira sportska javnost, jesu činjenice da nas ovakav doček i događaji čine tužnim i svakako zabrinutim.

"Svjesni smo da će FIFA kazniti sve ono što je bilo nesportsko i što nije u skladu sa nogometnim pravilima. Nadamo se da će FIFA uvažiti dio i naših navijačkih emocija, ali i činjenicu da su dva saveza objektivno na istom putu", poručuju iz Nogometnog saveza BiH uz želju da u revanšu budemo dobri domaćini, a sve naše protivnike, pa i reprezentaciju Grčke, dočekamo kao velike sportske rivale i prijatelje.