Oglasili se saopćenjem
10

NS BiH odgovorio Sindikatu profesionalnih nogometaša: Iznesene su netačne informacije

F. Z.
NS BiH
NS BiH
Sindikat profesionalnih fudbalera BiH (SPF BiH) predložio je Nogometnom savez BiH (NS BiH) izmjenu pravilnika kojim bi se nogometaši dodatno zaštitili kada su u pitanju ugovori, saopćili krajem prošle godine.
SPF BiH od NS BiH traži da se od sezone 2020/21. zabrani potpisivanje duplih ugovora, a danas je stigao odgovor i krovne kuće nogometa u Bosni i Hercegovini, te usvoji prijedloge izmjena i dopuna obrasca ugovora nogometaša profesionalca.

NS BiH je opredijeljen za dijalog sa svim subjektima pa i sa SPFBiH po pitanjima unapređenja BH fudbala u cjelini, ali na otvoren, transparentan, provjerljiv i zakonom utvrđen način, rekli su iz krovne kuće bh. nogometa.

"Otvoreno je pitanje da li je trenutni SPFBiH po zakonu legitimni predstavnik koji predstavlja nogometaše sa cijele teritorije Bosne i Hercegovine? Da li ova organizacija ima kredibilitet u zakonom predviđenom reprezentu interesnih grupa koje zastupaju? Upitan je i legitimitet zbog činjenice što nije obezbjeđeno punopravno članstvo u međunarodnoj strukovnoj organizaciji? SPFBiH bi trebao biti prvo prihvaćen od strane klubova, koji su direktni poslodavci nogometašima, kao kredibilan i legitiman partner ili sagovornik pa tek onda sa NS BiH", rekli su iz NS BiH.

Smatraju da se SPF BiH opredijelio za javnu polemiku s ciljem ličnog promviranja, te da takvi potezi najmanje koristi donose svojim članovima. Kažu iz NS BiH da su u posljednjem saopćenju SPF BiH iznesene pogrešne i nepotpune informacije, zamijenjene teze, te da je potvrđen populizam. Zbog toga su u NS BiH smatrali svojom obavezom da se javnosti obrate saopćenjem.

"Trenutni standardni obrazac ugovora igrača profesionalca je u cijelosti usklađen sa minimalnim zahtjevima UEFA-e, ECA-e, i FIFPro-a, a isti je rezultat socijalnog dijaloga među navedenim institucijama, te je u cijelosti implementiran od strane NS BiH kao asocijacije članice UEFA-e. Nadalje, pomenuti obrazac ugovora je usklađen i sa radno-pravnim zakonodavstvom države BiH i njenih entiteta, i kao takav on sadrži sve minimalne obavezujuće elemente. Ugovorne strane isti mogu dopunjavati u skladu sa slobodnim izborom, ali se minimalni zahtjevi moraju poštovati. Na taj način su u cijelosti zaštićena prava igrača i kluba. NS BiH ima jasno uspostavljen sistem organa i tijela koji odlučuju u slučaju ugovornih sporova, te kod implementacije pravosnažnih odluka", rekli su iz NS BiH.

Iz krovne kuće bh. nogometa kažu kako nemaju dokaza o postojanju duplih ugovora, te istiću da ako isti i postoje, da bi bilo dobro da ih SPF BiH i objelodani.