Bizarno pravilo
56

NS BiH nastavio sa presedanima, Sarajevo i Željezničar "najpogođeniji" na startu sezone

H. H.
Almedin Ziljkić nema pravo nastupa protiv Sloge
Almedin Ziljkić nema pravo nastupa protiv Sloge
Nogometni savez BiH nastavio je sa presedanima potvrdom da se automatske suspenzije zbog tri žuta kartona iz posljednjeg kola minule sezone prenose i za narednu, pa su se pojedini klubovi suočili s dodatnim problemima.
Naime, U Comet sistemu Nogometnog saveza BiH potvrđeno je da sedam nogometaša nema pravo nastupa u 1. kolu nove sezone Premijer lige BiH, a najviše su pogođeni Sarajevo i Željezničar.
Lista suspendovanih igrača sa tri žuta kartona (Foto: Screenshot)
Lista suspendovanih igrača sa tri žuta kartona (Foto: Screenshot)

Ovo je svakako presedan u svijetu nogometa, jer u većini šampionata se u novu sezonu prenose samo crveni kartoni, dok je NS BiH u Diciplinskom pravilniku objavljenom u junu ove godine potvrdio da se javne opomene (tri žuta kartona) i suspenzije iz posljednje utakmice minule sezone prenose i na narednu.

Sarajevo, koje igra sutra protiv Sloge neće moći računati na Almedina Ziljkića i Ivana Jelića Baltu koji su na kraju prošle sezone akumulirali tri žuta kartona i suspenzija im je automatski prenesena u novu sezonu, dok će po istom principu Slogi nedostajati Ajdin Redžić.

Disciplinski pravilnik NS BiH sa sezonu 2023/24. (Foto: Screenshot)
Disciplinski pravilnik NS BiH sa sezonu 2023/24. (Foto: Screenshot)

Također, prvo kolo će propustiti i Andrija Drljo, te Amar Drina iz Željezničara, kao i Amir Velić iz Igmana, te Edo Vehabović iz Veleža.

Ovo je svakako samo jedna od kontroverznih odluka Saveza posljednjih sezona, a svakako je najviše polemike izazvala odluka da se od ove sezone nogometaši iz regiona više ne tretiraju kao stranici.

Podsjetimo, utakmicom između Veleža i Zvijezde 09 (20:30) danas počinje novo izdanje Premijer lige Bosne i Hercegovine, a početak sezone donosi nam brojne odgode utakmica zbog obaveza bh. klubova u Ligi prvaka i Konferencijskoj ligi.

Kada je u pitanju nova sezona, favoriti su manje-više isti. Najbolji kostur ekipe i "podlogu" za osvajanje titule svakako ima Zrinjski, koji planira naredne sezone igrati i grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a uz njih se svakako izdvaja i Sarajevo koje je tokom ljetnog prijelaznog roka znatno ojačalo svoj tim.