Posjetio Otoku, Grbavicu, Čaršiju...
0

Novinar Daily Telegrapha u Sarajevu istraživao o Džeki

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Muhamed Konjić kao srdačni domaćin (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ian Chadband, novinar engleskog Daily Telegrapha, boravio je tri dana u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nakon potpisivanja ugovora Edina Džeke sa Manchester Cityjem zanimala ga je životna priča našeg reprezentativca.

Kako je naglasio, istraživao je i saznao da Džeko nije imao nimalo lagan put ka vrhu, te da ga igračka karijera nije mazila. Posebno ga je zagolicala priča o ratu. Novi nogometaš "građana" često je govorio da je pod granatama "sa rajom šutao loptu".

Spreman za izazove

Dojmovi engleskog novinara o obnovi grada na Miljacki, bili su u optimistični.

"Nisam prvi put u Sarajevu. Bio sam na Atletskom mitingu 1996. godine. U to vrijeme na svakom ćošku su bili vidljivi ožiljci rata. Sada je situacija mnogo bolja i to me veseli. Prijatno sam iznenađen izgledom glavnog grada BiH", rekao je Chadband za Sarajevo-x.com.

Treba naglasiti da je ovog novinara ugostilo nekoliko kolega iz bh. medija. Kako ga je zanimao svaki detalj, želio je razgovarati i sa Edinovim prvim trenerom Jusufom Šehovićem, koji mu je ispričao kako je Džeko uvijek bio spreman da se suoči sa izazovima.

"Odlikovali su ga htijenje i želja. Držao je visoke kriterije, koje uvijek iznova potvrđuje. Danas je, bez dvojbe, jedan od najcjenjenijih napadača na Starom kontinentu. Išao je nogometnim putem, isključivo sportskim, bez ijedne mrlje u karijeri. Ja sam ponosan što sam mu bio prvi trener", istakao je Šehović.

Emotivan susret sa Konjićem

Chadband je otkrio je da je navijač Coventryja i raspitivao sa za Muhameda Konjića. Kontaktirali smo nekadašnjeg kapitena bh. reprezentacije i dogovorili sastanak. Susret je zaista bio dirljiv.

"Svi navijači Coventryja izuzetno cijene 'Big Mooa'", kratko je prokomentarisao Chadband. Na istoj liniji zadovoljstva koračao je i Muhamed, koji je s posebnim emocijama govorio o danima na Otoku.

Bivši stoper "zmajeva" poklonio je Chadbandu dres bh. reprezentacije u kojem je nastupao protiv Danske. Ian je napomenuo da je uvijek navijao za naš državni tim, te da će ta privrženost sada biti još izraženija.

Potom je delegacija posjetila stadion Grbavica, gdje je "dijamant" počeo graditi svoju nogometnu karijeru. Kolega iz Engleske saznao je nekoliko zanimljivih informacija, kako o Džeki, tako i o Željezničaru i Dolini ćupova.

Džeku su mediji u "kolijevci nogometa" srdačno dočekali

Našeg gosta posebno je zanimalo gdje je novi napadač Manchester Cityja odrastao. Iz tog razloga posjetio je sarajevsko naselje Otoka. Obišao je i park iza zgrade gdje je Edin naučio prve korake.

Za kraj je napomenuo da je naš reprezentativac u "kolijevci nogometa" dočekan kao igrač koji može biti prevaga Cityju da dotakne vrh.

Chadband je pred polazak poželio da prošeta Baščaršijom i da se tu napije vode.

"Pričali su mi za taj običaj. Zanimljivo, i 1996. godine sam se napio vode, pa sam ponovo došao. Kako imam veliku želju da se opet vratim, moram popiti malo vode", kroz smijeh je rekao naš sagovornik.

Posjeta novinara Daily Telegrapha samo pokazuje koliko je naš reprezentativac cijenjen i na Otoku. On je doista magnet generacijama koje dolaze i pronalaze svoje idole.