Nogomet
12

Nova katastrofalna odluka Petera O'Learyja, nije svirao čist penal za Oman

Piše: D. B.
Peter O'Leary (Foto: AFP)
Peter O'Leary (Foto: AFP)
Selektor Omana Paul Le Guen je doslovno pobjesnio nakon što novozelandski sudija Peter O'Leary nije svirao čist penal za njegov tim u utakmici i porazu od Južne Koreje rezultatom 0:1 u okviru Azijskog kupa.

Južnokorejci su upisali pobjedu na startu svoje kampanje, čiji je cilj osvajanje prvog trofeja Azijskog kupa nakon 55 godina, zahvaljujući golu napadača Choa Young-Cheola u nadoknadi prvog poluvremena.

Južna Koreja je dominirala tokom utakmice odigrane na stadionu "Canberra", imala je nekoliko prilika za rješavanje pitanja pobjednika, ali je na kraju Oman mogao do boda. Međutim, to se nije dogodilo zahvaljujući katastrofalnoj odluci novozelandskog sudije petera O'Learyja, koji nije dosudio čist jedanaesterac za Oman. Napadač Omana Qasim Saeed je oboren u šesnaestercu Južne Koreja, ali se O'Leary nije oglasio. Selektor Omana Paul Le Guen je doslovno pobijesnio zbog toga (sporna situacija od 0:40).

"Ne želim biti u povlaštenom položaju, nego tražim podjednako suđenje. Bio je to stopostotni penal za nas, no, nismo ga dobili. Zašto, zato što smo Oman? Ovo je bila veoma loša odluka. Nekada se može raspravljati, ali u ovom slučaju nema sumnje. Penala je bilo. Utakmica je mogla završiti drugačije", izjavio je Le Guen.

Podsjetimo, O'Leary je doslovno pokrao reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kada je na utakmici Zmajeva i Nigerije poništio čist pogodak Edina Džeke, a potom nije dosudio prekršaj nad Emirom Spahićem u situaciji kad su Nigerijci postigli pogodak.

Nakon ovih katastrofalnih utakmica postavlja se pitanje da li je O'Learyju zaista mjesto na visokom nivou u svijetu nogometa.