Pogledajte kako izgleda projekat
6

Nova Grbavica će koštati od 70 do 78 miliona eura

Piše: A. K.
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je danas održan radni sastanak i multimedijalna prezentacija projekta novog stadiona FK Željezničar na kojem su prisustvovali predstavnici slovenske kompanije Energoplan, FK Željezničar, ministar kulture i sporta KS Ivica Šarić, predsjedavajući Komiteta za normalizaciju N/FS BiH Ivica Osim i guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić.

Kako je za naš portal rekao Dželaludin Muharemović, direktor FK Željezničar, danas se razgovaralo o načinima zatvaranja finansijske kontrukcije stadiona, koja bi zavisila od veličine stadiona.

"Razgovaralo se o gradnji kompleksa sa stadionom veličine od 20 do 24 hiljada mjesta koji bi u zavisnosti od veličine koštao od 70 do 78 miliona eura", rekao je Muharemović za Sarajevo-x.com.

Muharemović je rekao da je vođen konstruktivan razgovor kako bi se odredio pravac u kojem će projekat izgradnje stadiona ići. On je dodao da je projekat nove Grbavice od šireg društvenog interesa te da će biti važno vidjeti raspoloženje Opštine Novo Sarajevo, Grada Sarajevo i Kantona, kao i N/FSBiH, koji bi trebali učestvovati kao dio javnog sektora.

On je rekao da je naredni korak održavanje velikog sastanka svih zainteresovanih strana, od predstavnika Željezničara do nadležnih predstavnika vlasti.

Novi stadion trebao bi biti vrlo sličan sportskom kompleksu "Stožice" u Ljubljan, a predstavljao bi supermoderni stadion igrađen po najstrožijim UEFA-inim kriterijima.