Tragedija u Ajaxu
285

Nouri je trebao postati zvijezda, njegov fudbal bio je umjetnost, a sada mu se mole za život

Piše: O. T.
Abdelhak Nouri (Foto: AFP)
Abdelhak Nouri (Foto: AFP)
Tekst o Abdelhaku Nouriju je trebao biti objavljen 10-ak godina kasnije, ali u drugom kontekstu i u nekom vremenu u kojem je Appie poznat kao jedan od najboljih veznjaka svijeta, stalni član najbolje postave svijeta i najveća zvijezda holandskog fudbala, a ne ovaj put. Od Nourija se zaista očekivalo da postane "superstar", a on trenutno leži u bolničkoj postelji dok se cijeli svijet moli za njegovo zdravlje.

"On ne može pričati, ne može hodati, ne može nas prepoznati, ne zna ko smo. Ne osjeća ništa, ne čuje ništa. Baza mozga je uglavnom oštećena i ne funkcioniše. Prema riječima doktora sve te radnje nikada više neće moći ni raditi", kazao je Abderrahim Nouri o svom bratu.

Tragedija. Nevjerica. Tišina. Holandija tuguje, fudbalske zvijezde tuguju, svi koji su čuli za sudbinu Abdelhaka Nourija ne mogu vjerovati šta se desilo.

Nouri se prije šest dana tokom prijateljske utakmice između Werdera iz Bremena i njegovog Ajaxa srušio na zemlju, a sa terena je u bolnicu odvezen helikopterom. Preživio je srčani udar. Dan kasnije stigle su informacije da je njegovo stanje stabilno, ali jučer je stigla vijest koja je fudbalski svijet zavila u crno, a njegovu porodicu ostavila u neizmjernom bolu.

Appie, kako su ga zvali, više nikada neće igrati fudbal. Njegov mozak je trajno i teško oštećen. Više nikada neće normalno živjeti, kažu doktori.

"Nouri je ogroman talent. Ali, nažalost nikada nećemo saznati koliko je njegova zvijezda daleko mogla dosegnuti", izjavio je razočarani Edwin van der Sar, legendarni golman Manchester Uniteda i Holandije koji sada radi kao direktor Ajaxa.

Na kraju prošle sezone 20-godišnji Nouri je izabran za najboljeg igrača druge holandske lige nakon što je za drugi tim Ajaxa postigao 10 ligaških golova i upisao 11 asistencija u 26 nastupa. U prošloj sezoni stigao je upisati i 15 nastupa za prvi tim Ajaxa, a u debiju je postigao gol iz slobodnog udarca u Kupu Holandije protiv Williema II.

"Fudbal više nije važan", izjavio je Delay Blind, defanzivac Mancehster Untieda, a oglasili su se i Luis Suarez, Robin van Persie, Ruud van Nisterlooy i mnoge druge zvijezde svjetskog fudbala.

Njegov fudbal bio je čista umjetnost jer sa svojih 170 cm visine i oko 64 kg težine igrao je koristeći se uglavnom fudbalskom inteligencijom, tehnikom, vicom u igri.

Prije nešto više od godinu dana na Euru za igrače do 19 godina upisao je asistenciju u pobjedi Holandije nad Hrvatskom. Asistenciju o kojoj se mnogo pričalo na društevnim mrežama i koja je pokazala kakav je potencijal. Na tom Euru uvršten je u tim prvenstva gdje mu je društvo pravio Kylian Mbappe.

Uostalom, snimak njegovih poteza u kobnoj utakmici protiv Werdera pokazuje da je mogao imati veliku ulogu u timu Ajaxa u sezoni koja slijedi te da je imao veliku šansu postati ogromna zvijezda.

Njegov stil igre uveliko je podsjećao na Andresa Iniestu i Xavija, pa i nije čudno to što se Nouri do sada već povezivao sa transferima u Barcelonu, kao i u Manchester United dok je trener Crvenih đavola bio Louis Van Gaal.

Nažalost, njegova karijera je gotova, a najviše što se može poželjeti je da se barem vrati koliko-toliko normalnom životu iako i to sada izgleda nemoguće i doktori mu ne daju nikakve šanse.

"Naša religija (islam) nas uči da prihvatimo ovo stanje i da se molimo za oporavak. Mi svakako vjerujemo da je ovaj život prolazan i da će kasnije doći vječni život, ali svi bismo Nourija voljeli vidjeti kako ponovo postiže golove", kazao je njegov brat.