U 90. minuti
3

Nogometni svijet bruji o diskutabilnom penalu za Juventus

K. H.
Trenutak kada Ronaldo šutira, a lopta pogađa Calabiju u ruku (Foto: AFP)
Trenutak kada Ronaldo šutira, a lopta pogađa Calabiju u ruku (Foto: AFP)
Penal koji je sudija Paolo Valeri svirao za Juventus u 90. minuti susreta protiv Milana u prvom meču polufinala Kupa Italije izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama.

Naime, Rossoneri su sve do finiša meča imali vodstvo od 1:0 pogotkom koji je postigao Rebić i bez obzira na igrača manje nakon crvenog kartona Thea Hernandeza, činilo se da će doći do pobjede i prednosti pred uzvratni meč.

Juventus je igrao sporo, bezidejno i bez ikakve šanse da stigne do poravnanja, a onda u 90. minuti sudija Valeri pokazuje na bijelu tačku nakon što je Ronaldo šutirao makazicama i lopta na putu prema golu pogađa desnog beka Milana Calabriju u ruku.

U prvi mah sudija je samo odmahnuo rukama i odbio je pokazati na bijelu tačku, ali veoma brzo je otišao pogledati tu situaciju još jednom putem VAR tehnologije i odlučio je promijeniti svoju odluku, odnosno pokazati na bijelu tačku za Juventus.

Nogometno pravilo kaže da sudija uvijek treba svirati penal kada lopta koja putuje prema okviru gola pogađa protivničkog igrača u ruku, bez obzira na to da li je bilo namjere te da li je ruka bila u prirodnom položaju.

Ipak, taj penal za Juventus koji je Ronaldo pretvorio u pogodak izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi smatraju da Stara dama u ovoj situaciji nije zaslužila kazneni udarac, prije svega jer su sudije u nekim prethodnim utakmicama u sličnim situacijama donosile drugačije odluke.

To se prije svega odnosi na nedavnu utakmicu između Intera i Napolija, a veznjak Milana Hakan Calhanoglu objavio je na Instagramu fotografiju na kojoj se vidi jedna situacija iz ligaške utakmice ova dva kluba nakon koje Rossoneri nisu dobili kazneni udarac.

Na kraju je susret između Milana i Juventusa završen bez pobjednika (1:1), a putnik u finale će biti poznat nakon uzvratnog meča koji se igra 4. marta u Torinu. U drugom polufinalnom paru Napoli je prvi meč protiv Intera riješio u svoju korist rezultatom 1:0.