|

Nogometni savez BiH osudio nesportsko ponašanje na meču između Širokog i Sarajeva

Nogometni savez BiH osudio nesportsko ponašanje na meču između Širokog i Sarajeva
32
N. K.
3.10.2019. u 15:46
59
komentara
32

dijeljenja
Nogometni savez BiH osudio nesportsko ponašanje na meču između Širokog i Sarajeva Brojni incidenti na utakmici na Pecari (Foto: R. D./Klix.ba)
Nogometni savez BiH najoštrije je osudio sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva, a posebno govor mržnje, nacionalističke ispade te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.
"Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno 'oružje' u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije. Na stadionu Pecara u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda. Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i nogometa u cjelini", poručili su iz NS BiH.Iz krovne kuće bh. nogometa su istakli kako Savez, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

"NS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture. Da bi u centru pažnje bili nogomet i nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu", dodali su u svom saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...