U Širokom Brijegu
89

Nogometni savez BiH o fotografiji zločinca Praljka: Nacionalizmu nije mjesto na stadionu

K. H.
NS BiH oštro je osudio pojavljivanje fotografije s likom osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka na utakmici 18. kola Premijer lige BiH između Širokog Brijega i Zvijezde 09 na Pecari.
Iz NS BiH su istakli da će nakon prikupljene potpune dokumentacije reagovati u skladu s relevantnim pravilnicima i propisanim procedurama.

"Administracija Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine prikuplja relevantne informacije službenih osoba s ove utakmice. Nakon što budu zaprimljeni svi zvanični dokumenti s jučerašnje utakmice nadležni organi NS BiH će poduzeti daljnje korake u skladu s relevantnim pravilnicima i propisanim procedurama. Na osnovu izvještaja službenih osoba, a u skladu sa propisima, NS BiH će pokrenuti disciplinski postupak. Po okončanju istog nadležni organi NS BiH će donijeti adekvatne odluke", stoji u saopćenju te se dalje nastavlja:

"Nacionalizmu i šovinizmu nije mjesto na tribinama nogometnih stadiona. NS BiH će se, kao što je činio uvijek do sada, u punom kapacitetu boriti protiv ovakvih pojava poduzimajući zajedničke aktivnosti s nadležnim organima i institucijama Bosne i Hercegovine", piše u saopćenju saveza.

Podsjećamo, domaći navijači, popularni Škripari, su u prvom poluvremenu podigli fotografiju osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka uz transparent s natpisom "Živio sam časno, izdale me Jude, vašu optužnicu ne prihvaćam, 'časni' sude".

Time su navijači Širokog Brijega odali počast hrvatskom generalu koji je prije dvije godine, tačnije 29. novembra 2017., izvršio samoubistvo nakon što je pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u BiH.