Mnoštvo utakmica
6

Nogometna srijeda donosi puno uzbuđenja, derbiji u Italiji i Engleskoj u centru pažnje

K. H.
Detalj s posljednjeg meča između Milana i Juventusa (Foto: EPA-EFE)
Detalj s posljednjeg meča između Milana i Juventusa (Foto: EPA-EFE)
Širom Evrope danas nas očekuje nekoliko izuzetno bitnih i zanimljivih nogometnih mečeva, a svakako da je u glavnom fokusu derbi meč iz Italije gdje se na San Siro stadionu sastaju Milan i Juventus.

Bit će to ujedno i najveći derbi dosadašnjeg dijela Serije A, a Milan nakon prvih 15 odigranih utakmica ima 37 osvojenih bodova i kao neporaženi lider će dočekati goste iz Torina na svom stadionu.

S druge strane, nakon što je poništena odluka o pobjedi protiv Napolija, Juventus je doživio poraz od Fiorentine na svom stadionu i znatno ugrozio svoj položaj na tabeli pa se sada nalaze na petoj poziciji sa 10 bodova manje od Milana, ali i pomenutom utakmicom manje protiv Napolija koja se tek treba odigrati.

Duel na San Siru igra se s početkom u 20:45 sati i svakako da je to najveći derbi koji se igra u čitavoj Evropi, a u kontekstu rezultatskog značaja, a iz Italije još vrijedi izdvojiti duel između Lazija i Fiorentine te Sampdorije i Intera, a oba se igraju s početkom u 15:00 sati.

U Španiji se igra samo jedan meč i to na San Mamesu između Athletic Bilbaoa i Barcelone, što će svakako biti susret koji će privući puno pažnje, a on se igra s početkom u 21 sat.

Obje ekipe u dobroj formi dočekuju ovaj susret s obzirom na pobjede u posljednjim mečevima, Bilbao protiv Elchea s minimalnih 1:0 i Barcelona protiv Huesce identičnim rezultatom.

Zanimljivo će biti i u Francuskoj gdje PSG s novim trenerom Mauriciom Pochettinom gostuje kod St.Etiennea, dok je prvoplasirani Lille i Lyon igrati nešto lakše domaće mečeve protiv Angersa i Lensa.

I na kraju, u Engleskoj će se na Old Trafford stadionu sastati gradski rivali iz Manchestera - United i City, koji će igrati susret polufinala engleskog Liga kupa, a pobjednik ovog duela igrat će u finalu protiv Tottenhama kojeg s klupe predvodi Jose Mourinho.

Posljednji duel Uniteda i Cityja na Old Traffordu razočarao je navijače oba tima s obzirom na to da je završen rezultatom 0:0, a treba reći i to da je United prije toga ostvario dvije pobjede i da je nešto veći pritisak na igračima Pepa Guardiole.