Očekuje se više golova
16

Nogometna revolucija: Promijenjena pravila igre, uskoro primjena i Wengerove ideje

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
FIFA će od sljedeće sezone vjerovatno uvesti dva važna nova nogometna pravila, jedno o nenamjernom igranju rukom i drugom o golovima iz nedozvoljene pozicije koje zagovara bivši trener Arsenala Arsene Wenger.

U budućnosti će nenamjerno igranje rukom nogometaša biti sankcionisano samo ako je nakon tog poteza došlo do postizanja pogotka ili ako je tom prilikom saigrač doveden u direktnu priliku za postizanje gola.

Savjetovano je da pri VAR provjerama kod spornih i važnih odluka učestvuje i glavni arbitar, a na kraju bi on trebao i donijeti konačnu odluku.

Također, vrlo vjerovatno je da će FIFA u potpunosti promijeniti pravilo o ofsajd poziciji, a na snazi bi trebao biti prijedlog Arsenea Wengera koji smatra da se nedozvoljena pozicija treba svirati tek kada se čitavo tijelo napadača nalazi ispred pretposljednjeg igrača u odbrani.

Ofsajd se do sada svirao kada je bilo koji dio tijela kojim se može postići pogodak u nedozvoljenoj poziciji, a Wenger smatra da će se ovom promjenom znatno dati prednost napadaču i napadačkom nogometu.