Nogomet
45

ANALIZA / Nogometaši nemaju pobjednički karakter: Da li je ovo šampionski put Sarajeva?

Piše: Edin Isanović
Detalj sa utakmice Velež - Sarajevo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Detalj sa utakmice Velež - Sarajevo (Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
FK Sarajevo poražen je u 18. kolu BHT Premijer lige od Veleža rezultatom 2:0 i udaljio se od osvajanja dugo očekivane titule. Izgubiti od Rođenih nije sramota, to je veliki klub sa bogatom tradicijom. Ipak, sramotan je bio pristup gostujućih igrača koji su ovaj okršaj igrali u sivim dresovima.

Prije četiri dana izabranici Mehe Kodre ispali su iz Kupa BiH i tako su u samo deset dana pretrpjeli tri udarca i situaciju od idealne potpuno okrenuli u obrnutim smjeru. Voda nadire u nasukani brod, rješenje za izlazak iz rezultatske krize podsjeća na formulu najzamršenijeg hemijskog procesa.

Igrači Sarajeva na terenu Vrapčića pravili su nevjerovatne pogreške. Nisu pokazali voljni momenat, nije bilo one viteške borbe s ciljem da budu bolji, uspješniji od suparnika (čast izuzecima Delaču, Mihojeviću i Benki). S druge strane, igrači Veleža demonstrirali su im kako se bori za klupski dres.

Čini se da je u prethodnom periodu bilo propusta, stihije i bahatosti u FK Sarajevo. Previše se razmišljalo o drugim stvarima, a premalo o samom nogometu, igrama i golovima. Narušen je imidž kluba i trebat će vremena da se vrati poljuljano povjerenje.

Ekipa je razbijena, nokaut od Borca ima dugotrajno djelovanje

Igrači su kupovani na preporuke, često preko noći, bez dubljeg ulaženja u igračke karakteristike "pojačanja“. Sve je u subotu stiglo na naplatu. Ekipa je razbijena, trebat će joj šok terapija, a niko više ne zna kako to postići. Navijači su se prethodnih godina nagledali loših rezultata nakon kojih su treneri hodali po tankoj žici, a svlačionica tonula do samog dna.

Očigledno je ispadanje od Borca u Kupu ostavilo veliku psihološku ranu i nokaut ima dugotrajno djelovanje. Poraz od Veleža lansirao je probleme, oštrice opravdanih kritika razaraju povjerenje u ekipu, a stanje na tabeli sugerira da je titula sve dalje, a velika borba za Evropu realnost. Kada se četiri utakmice u nizu odigraju loše skepsa dolazi bez poziva.

I pored neuspjeha u tom dvomeču sa Borcem (zbog ulaganja i razlike u kvalitetu jeste neuspjeh) šutjeli su mnogi, pustili su da priča traje. U subotu su svi oni kojima je Sarajevo jedno od životnih svetinja dočekali – sramotu. Najvatrenije pristalice Sarajeva jasno su poručili igračima šta misle o njihovim ravnodušnim igrama skandirajući "Dobit ćete batine“.

Brojke su nemilosrdne, osvojeno samo 44,44 posto bodova

Dakako, Uprava kluba učinila je sve da razmaženi igrači Sarajeva imaju ,za bh. prilike, izvanredne uslove. Osigurane su pripreme u Antaliji na kojima su se nizale pobjede. Postavlja se pitanje šta se tako drastično promijenilo i da ekipa koja je igrala sjajno izgubila svježinu i na terenu djeluje potpuno bez vizije.

U nogometu postoji ključni egzaktni pojam oko kojeg nema spora – rezultat. Brojke su nemilosrdne. U tri odigrana meča proljetnog dijela prvenstva Sarajevo je od mogućih devet, osvojilo četiri boda ili 44,44 posto. Premalo za uloženo i za najavljene visoke ambicije. Ovdje se najviše treba i mora prigovoriti igračima. Postavlja se pitanje da li je greška što se sa pojedincima ranije produžio ugovor pa je došlo do opuštanja? Ukupan dojam nastupa u proljetnom dijelu sezone ostat će siv i bezličan.

Sarajevo je dovelo prinove, ne pojačanja

Osim toga, očigledno je da pojedini nogometaši koji su stigli u bordo svlačionicu nisu pojačanja nego prinove, premda se u javnost plasirala informacija kako će biti prevaga na terenu. Od toga nije bilo ništa.

Nova lica nemaju očekivanu "igračku moć“ i pobjednički karakter. Neshvatljivo je da ekipa nije izbalansirana, ima previše ofanzivnih igrača istog profila, a nedostaje nogometaš koji bi bi pokretačka snaga – motor tima.

Prvi strateg tima Meho Kodro potcrtava kako je za ostvarivanje velikih rezultata najvažniji karakter. Očigledno je da ova generacija nema "ono nešto“ za osvajanje trofeja. Teško se nose sa pritiskom koji je na Koševu neminovan.

Recimo, nakon prodaje Dupovca nije se razmišljalo o alternativi u odbrani koja je, bez dvojbe, najslabija karika tima. Izostankom novog iskusnog stopera stručni štab je pravio kamen oko vrata koji ih vuče prema dnu. Također, u nekoliko predhodnih utakmica bilo je previše eksperimentisanja što se vratilo kao bumerang. Bilo je previše i kompromisa u igri i s tim se mora prestati. Nogomet je ozbiljan posao da bi se odrađivao i milimetar ispod maksimuma.

Sarajevo nije bezglav klub. Ozbiljni su ljudi na čelu Bordo tima da ne bi reagovali na sramotno ponašanje igrača. Mada se mnogo toga može prigovoriti sportskom direktoru i prvom šefu struke. Alarm je upaljen, hoće li biti ozbiljno shvaćen?