Domaćin bez Salaha
20

Nogometaši Hrvatske večeras napadaju treći trofej u historiji na stadionu koji prima 94.000 ljudi

D. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometna reprezentacija Hrvatske večeras će od 21 sat igrati finale prijateljskog turnira u Kairu protiv selekcije Egipta, što će biti prilika da osvoji svoj treći ovakav turnir u historiji.

Vatreni su imali dosta problema u polufinalu prijateljskog turnira jer su remizirali s Tunisom bez golova. Vidjelo se da izabranici Zlatka Dalića i nemaju pretjeran motiv, ali su nakon penala ipak izborili finale u Egiptu.

Tu ih čeka domaća selekcija koja je savladala Novi Zeland rezultatom 1:0, bez najveće zvijezde Mohameda Salaha.

Nogometni savez Egipta pozitivno je odgovorio na molbu iz Liverpoola da poštedi Salaha za ovo reprezentativno okupljanje. S Anfielda su poslali molbu zbog brojnih problema s povredama koje je Salah imao u posljednjem periodu, a upravo jednu takvu doživio je na posljednjem reprezentativnom okupljanju na Afričkom kupu nacija.

Hrvatska je dosad osvojila dva ovakva prijateljska turnira i to Trofej Hassana II 1996. godine te Koreja Kup 1999. godine. Izgubili su u finalu Kirin kupa 1997. godine.

Selektor Zlatko Dalić najavio je da će pružiti priliku svim igračima koji su na okupljanju, tako da je za očekivati potpuno drugačiji sastav od onoga koji je igrao protiv Tunisa.

Za gledatelje iz Hrvatske, utakmicu će prenositi Nova TV, a nije poznato da li će domaći emiteri dozvoliti i prijenos unutar granica BiH. Duel se igra na Misr stadionu u Kairu s kapacitetom od nejverovatnih 94.000 gledalaca. Ipak, kako se radi o prijateljskom duelu, za očekivati je znatno manju posjetu od maksimuma.