Nogomet
0

Nogometaši Ajaxa osvojili 32. titulu prvaka Holandije

Totalsport
Slavlje nogometaša Ajaxa (Foto: AFP)
Slavlje nogometaša Ajaxa (Foto: AFP)
Nogometaši amsterdamskog Ajaxa u nedjelju su i matematički potvrdili 32. titulu prvaka Holandije u historiji. Održali su prednost od četiri boda u odnosu na PSV prije posljednjeg kola.

Ajax je ove nedjelje imao lagan zadatak, trebao je na domaćem terenu savladati Willem II (učinio je to s 5-0), sastav koji je na posljednjem mjestu tabele. I sve je zapravo Ajax obavio u prvih 45 minuta nakon kojih je vodio 2-0. Prvo je u 12. minuti poentirao islandski nogometaš Sigthorsson, a u 25. je bilo 2-0 nakon pogotka 21-godišnjeg Danca Christiana Eriksena.

U nastavku osusreta, u slavljeničkom raspoloženju, strijelci za Ajax su bili Fischer, De Jong i Hoesen.

Podsjetimo da je Ajax ovim odbranio naslov prvaka Eredivisije, odnosno, krunu najbolje ekipe je osvojio treći put zaredom.

PSV je izgubio utrku za prvaka, ali je zato profitirao u borbi za drugo mjesto, koje donosi igranje kvalifikacija za Ligu prvaka. Naime, ove je nedjelje PSV pobijedio na domaćem terenu NEC Nijmegen 4-2, dok mu je konkurent Feyenoord kiksao kod Den Haaga izgubivši utakmicu 2-0, kao što je i Vitesse iznenađujuće pao kod Waalwijka (3-2).