Ildefons Lima
24

Nogometaš s najdužom reprezentativnom karijerom ikad zvanično odigrao posljednji meč

K. H.
Ildefons Lima se oprašta od dresa reprezentacije Andore
Ildefons Lima se oprašta od dresa reprezentacije Andore
Nogometaš iz Andore Ildefons Lima u utorak je, nakon 137 mečeva za reprezentaciju ove države, okončao najdužu mušku međunarodnu nogometnu karijeru.

Ovaj nogometaš za selekciju Andore je debitovao 1997. godine sa 17 godina u drugoj službenoj utakmici ove reprezentacije, a u proteklom periodu uspio je postići 11 pogodaka za svoj nacionalni tim. Također, bio je kapiten ovog tima.

Guinnessova knjiga rekorda je prije dvije godine objavila je da je Lima postigao rekord kao nogometaš s najdužom međunarodnom igračkom karijerom.

Ovaj nogometaš je posljednji meč igrao 23 minute i to u porazu Andore od Švicarske rezultatom 3:0, u kvalifikacijskoj utakmici grupe I za plasman Euro 2024.

Počeo je utakmicu od prve minute, a onda je zamijenjen uz ovacije navijača na Stade de Tourbillonu u Švicarskoj. Nastupivši u ovom meču, Lima je postao najstariji nogometaš koji je igrao u kvalifikacijama za Euro.

"Čestitamo Ildefonsu Limi iz Andore na nevjerovatnom putovanju, najdužoj reprezentativnoj karijeri ikada", objavila je UEFA.

U ženskom nogometu najdužu međunarodnu karijeru imala je bivša brazilska reprezentativka Formiga, koja je igrala 26 godina, između 1995. i 2021. U spomenutom periodu upisala je više od 200 nastupa za brazilsku reprezentaciju.