Drama nakon SP-a
202

Nogometaš Maroka kojeg je doveo Vaha optužen za poticanje selefizma, reagovao i nogometni savez

H. H.
Zakaria Aboukhlal (lijevo) nakon pobjede protiv Belgije na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Zakaria Aboukhlal (lijevo) nakon pobjede protiv Belgije na SP-u (Foto: EPA-EFE)
Marokanski nogometni savez stao je u odbranu svog napadača Zakaria Aboukhlala, kojeg mediji optužuju za prozelitizam i zagovaranje selefizma unutar njihove reprezentacije.

"FRMF želi podsjetiti da je Zakaria Aboukhlal, kao i njegovi saigrači, pokazao uzorno ponašanje koje je dovelo do ostvarenja velikog rezultata na SP-u. FRMF oštro osuđuje tretman prema ličnosti i ponašanju igrača, a koji narušava imidž reprezentacije u svim njenim komponentama", navodi se između ostalog.

Nogometni savez Maroka je poručio da će koristiti sva dozvoljena sredstva kako bi članove reprezentacije zaštitio od svih lažnih optužbi koje utječu na njihov lični život ili ponašanje u vršenju nacionalne dužnosti.

Inače, Aboukhlala je za vjerski fundamentalizam optužio portal Achkayen.ma, a naslov je bio veoma žestok:

"Aboukhlal, selefija, u nacionalnoj nogometnoj reprezentaciji."

Termin selefija odnosi se na pripadnost reformističkoj sekti sunitskog islama, ali u Maroku je ta riječ gotovo sinonim za islamistički fundamentalizam i ideološki ekstremizam.

Riječ je o igraču koji nastupa za francuski Toulouse, koji je također osudio pisanje pomenutog portala.

Zanimljivo, Aboukhlal je prošao kroz sve omladinske selekcije Nizozemske gdje je i rođen, da bi ga krajem 2020. godine u reprezentaciju Maroka doveo naš Vahid Halilhodžić i od tada je skupio 17 nastupa i postigao tri gola.

Na minulom Svjetskom prvenstvu odigrao je četiri utakmice, ali imao je skromnu minutažu s obzirom da je ulazio s klupe.