Klub na strani igrača
1.1k

Nogometaš Arsenala pružio podršku Palestini, sponzor kluba hitno reagovao zbog objave

H. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometaš Arsenala Mohamed Elneny objavio je poruku podrške palestinskom narodu koji se nalazi pod teškim udarima izraelskih vojnih snaga, a zbog čega se i klub iz Londona suočio s određenim pritsicima, uključujući hitnu reakciju italijanskog proizvođača kafe "Lavazza" koja je sponzor kluba.

Kako prenosi list Židovska hronika, grupacija "Lavazza" hitno je kontaktirala Arsenal, tražeći objašnjenje u vezi s objavom Mohameda Elnenyja na društvenim mrežama.

Egipćanin je izrazio podršku Palestincima, a tvit koji je objavio u ponedjeljak skupio je preko 100.000 lajkova.

"Srcem i dušom moja podrška Palestini", napisao je Elneny, koji je na objavljenoj fotografiji teritorija na kojem se vode sukobi, dodao pro-palestinske elemente.

To je izazvalo revolt među nekim židovskim pristalicama londonskog kluba, među kojima je i član Odbora britanskih Židova Tal Ofer, koji je i sugerisao "Lavazzi" da obrati pažnju na objavu igrača Arsenala.

"Sadržaj ovog posta nije usklađen s vrijednostima naše kompanije. Lavazza grupacija u potpunosti se zalaže borbi protiv rasizma i antisemitizma", objavio je poznati proizvođač kafe.

Ipak, Arsenal je stao odbranu svog igrača, navodeći da je izrazio svoja lična uvjerenja.

Tal Ofer je kazao da je razočaran potezom Topnika, istakavši da se nada da će Elneny biti suspendovan od Nogometnog saveza Engleske.

Ofer je također pokušao kontaktirati Adidas, ali oni nisu reagovali na njegov dopis.