Loši rezultati
62

Nogomet u regionu ide nezadrživo ka dnu: Od 28 klubova koji igraju Evropu već ih je ispalo 18

E. B.
Osijek je ispao od ekipe koja se bori za opstanak u Kazahstanu (Foto: EPA-EFE)
Osijek je ispao od ekipe koja se bori za opstanak u Kazahstanu (Foto: EPA-EFE)
Nakon sinoćnjih revanš utakmica drugog pretkola Konferencijske lige se s punim pravom može konstatovati - nogomet u regionu ide nezadrživo ka evropskom dnu.

Porazna je činjenica da je već u julu svoj evropski put završilo čak 18 od ukupno 28 klubova iz regiona koji su izborili kvalifikacije u neko od UEFA-inih takmičenja.

BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija su imali po četiri predstavnika u evropskim takmičenjima za ovu sezonu, a ostalo ih je ukupno deset.

Srbiji je ostalo najviše predstavnika - tri, po dva imaju Hrvatska i Sjeverna Makedonija, po jednog BiH, Slovenija i Kosovo, dok Crnogorci u august ulaze bez ijednog predstavnika u Evropi.

Svoj evropski put nastavljaju naš predstavnik Zrinjski, hrvatski Dinamo Zagreb, slovenski Maribor, srbijanski Čukarički, makedonski Škendija i Škupi, te kosovski Ballkani, dok će početkom augusta svoje prve nastupe upisati srbijanski Crvena zvezda i Partizan, te hrvatski Hajduk.

Svoju evropsku avanturu završili su naši Borac (izbacio ih B36 s Farskih Ostrva), Velež (Hamrun, Malta) i Tuzla City (AZ Alkmaar, Nizozemska), srbijanski Radnički Niš (Gzira, Malta), hrvatski Osijek (Kizilžar, Kazahstan) i Rijeka (Djurgardens, Švedska), slovenski Koper (Vaduz, Lihtenštajn), Olimpija (Sepsi, Rumunija) i Mura (St. Patricks, Irska), makedonski Akademija Pandev (Lechia, Poljska) i Makedonija GP (CSKA Sofija, Bugarska), kosovski Drita (Antwerp, Belgija), Gjilani (Liepaja, Latvija) i llapi (Budućnost, Crna Gora), te crnogorski Sutjeska (Klaksvik, Island), Budućnost (Breidablik, Island), Dečić (Dinamo Minsk, Bjelorusija) i Iskra (Laci, Albanija).

Poređenja radi, Island, Moldavija i Latvija u august ulaze sa po dva predstavnika, a Malta i Irska sa čak po tri.

Sve su to zemlje čijim predstavnicima su se klubovi iz regiona uvijek radovali kada ih vide u žrijebu, a sada su upravo klubovi s Islanda, Latvije i Malte izbacili čak pet predstavnika iz regiona.

Ili se nogomet u regionu srozava velikom brzinom, ili nogomet u "nenogometnim zemljama" napreduje, ili je kombinacija oba faktora u pitanju.

Kako god, stanje nogometa u regionu je katastrofalno, te s izuzetkom Dinama, Partizana i Crvene zvezde i morat će se nešto pod hitno promijeniti da se ne bi desilo da i klubovi iz Andore trljaju ruke kada vide ime nekog ex-yu kluba u žrijebu.