{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nogomet u Africi spašava radna mjesta u Njemačkoj

F
31.5.2010. u 10:06
0
1
Nogomet u Africi spašava radna mjesta u Njemačkoj
0
Nogomet u Africi spašava radna mjesta u Njemačkoj
Južnoafrička Republika je za FIFA-ino Svjetsko nogometno prvenstvo investirala više od tri milijarde eura u infrastrukturu. Uz to će do 2014. u transportni i energetski sektor biti investirano oko 20 milijardi eura.
Od toga posebno veliku korist imaju njemačka preduzeća. Ona su sudjelovala u izgradnji stadiona i prateće infrastrukture – parkirališta i cesta. Poslove su dobila i preduzeća koja se bave opskrbom energije, navodi Deutsche Welle.

Savez Njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) procjenjuje da su njemačkim preduzećima pripali poslovi vrijedni milijardu i petsto miliona eura. Time je u Njemačkoj sačuvano ili stvoreno 15.000 radnih mjesta.

Njemačka preduzeća su profitirala od iskustava stečenih prilikom Svjetskog nogometnog prvenstva održanog 2006. u Njemačkoj. Osim toga, njemačka preduzeća poput Siemensa, već odavno su prisutna u Južnoafričkoj Republici.

"Ta preduzeća imaju dobar osjećaj kako u javne poslove uključiti južnoafrička preduzeća", kaže Heiko Schwidrowski iz DIHK-a.

Većina njemačkih preduzeća radi u konzorcijima s južnoafričkim preduzećima. Jer, južnoafrička vlada je za dodjelu poslova postavila određene uvjete. Moralo se što je moguće više uključiti domaća preduzeća kako bi u Južnoafričkoj Republici bila stvorena nova radna mjesta.

Ogromne investicije trebale bi donijeti koristi ekonomiji Južnoafričke Republike. Marco Bagel iz njemačke Poštanske banke uvjeren je da će te investicije dati snažan poticaj rastu južnoafričke ekonomije, vrijedne oko četiri milijarde eura.

"To je u odnosu na južnoafrički BDP oko 1,9 posto", pojašnjava Bagel.

Upitno je, međutim, ko će od rasta profitirati. Prema medijskim izvještajima brojnim zaposlenicima je na gradilištima za FIFA-ino Svjetsko prvenstvo plaćano manje nego što je zakonska minimalna plata. Svaki četvrti Južnoafrikanac je bez posla. Pritom nisu uzeti u obzir oni koji ne traže aktivno posao. Blagostanje je nepravedno podijeljeno kao u rijetko kojoj zemlji. U najbogatijoj zemlji Afrike svaki četvrti stanovnik živi u siromaštvu, kažu podaci Ujedinjenih naroda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: