Nogomet
0

Nogomet: Arsenal bez Lige prvaka?

FENA
Nakon Italije, novi nogometni skandal mogao bi da izbije i u Engleskoj. FIFA je novog "grešnika" otkrila u slučaju ovogodišnjeg finaliste Lige prvaka, Arsenala, prenosi B92. Ako se dokaže da su "Topdžije" uplaćivali nepostojeći novac u Beveren, moguće je da će biti izbačeni iz ovogodišnje Lige prvaka.

FIFA optužuje upravu Arsenala da je redovno uplaćivala višemilionske novčane naknade na račun Beverena. To ne bi bilo ništa čudno da su te uplate i javno objavljene ili da je Arsenal nakon svake uplate kupovao igrača Beverena. Arsenal se brani da je novac belgijskom prvoligašu uplaćivan samo kao pozajmica.

Kristian du Four, član odbora koji istražuje sumnjive radnje između ova dva kluba izjavio je: "Fantomska firma željela je da uplaćuje milione na račun Beverena. Smatramo to bizarnom situacijom."

  1. godine kada je prva pozajmica stigla na račun Beverena, klub je počeo da mijenja "krvnu sliku". Ujmesto belgijskih igrača zamjene su dolazile i to najviše iz Obale Slonovače i zapadne Afrike. Već tada belgijska policija pokrenula je istragu u kojoj su sumnjali da se preko Beverena pere novac. Istraga ih je odvela do menadžmenta Arsenala. Arsenal je ubrzo izašao u javnost sa činjenicama: "Arsenal odgovorno tvrdi da nikada nije bio u posjedu, direktno ili indirektno, bilo kakvih dionica Beverena. Arsenal kao klub nikada nije imao moć da odlučuje na menadžment belgijskog kluba. Istina je jedino da smo pozajmili iznos od 1.570.703 eura za stabilizaciju kluba."

Arsenalov problem se povećava iz minuta u minut. U prilog im ne ide ni činjenica da je trenutni Beverenov trener Jean Marc Guillou bivši Wengerov pomoćnik sa kojim je sarađivao u Kanu. Istražitelji veruju da je to bila jedna od najjačih spona ove dve ekipe i da je Guillou iscrpno izvještavao Arsenalovog trenera o potencijalnim pojačanjima. Arsenal je iz Beverena doveo reprezentativca Obale Slonovače Emanuela Ebuea.

Predsjednik FIFA Sep Blatter nije želio u javnosti da govori o odgovornosti i upletenosti Arsenala u cijelu priču. Pozvao je Upravu engleskog kluba da se izjasne na optužbe. Ako je Arsenal potajno bio vlasnik Beverena, FIFA bi mogla drastično ga kazni izbacivanjem iz ovogišnjeg takmičenja Lige prvaka sukoba interesa.