Nogometni čarobnjak
61

Noć kada se magičnom El Fenomenu poklonio Teatar snova

F. Z.
Prošlo je tačno 17 godina od legendarne utakmice koju su na stadionu Old Trafford 23. aprila 2003. odigrali Manchester United i Real Madrid u četvrtfinalu Lige prvaka.

Madriđani su na Teatar snova doputovali s prednošću rezultatom 3:1 iz prve utakmice, a revanš je bio prava poslastica u kojoj su uživali svi ljubitelji nogometa. Bila je to jedna od najboljih individualnih utakmica koja je viđena u Ligi prvaka, a glavna uloga pripala je legendarnom brazilskom nogometašu Ronaldu.

Međutim nije to jedini važan detalj s tog susreta. Bio je to i posljednji duel u Evropi u kojem je za Crvene đavole nastupio David Beckham, prije nego što će nekoliko mjeseci kasnije crveni dres zamijeniti upravo bijelim madridskog Reala. Neki izvještaji kažu da je Roman Abramovič, koji je bio na tribinama Old Trafforda, upravo na ovom susretu odlučio da kupi londonski Chelsea.

No, vratimo se mi junaku ove priče. Jedan od najboljih nogometaša svijeta svih vremena pred početak te sezone stigao je na Santiago Bernabeu. Teške povrede zbog kojih je u prethodne četiri godine više bio van terena bile su iza njega, a u međuvremenu je odveo Brazil do titule prvaka svijeta kao najbolji strijelac Mundijala 2002. godine s osam postignutih pogodaka u Japanu i Južnoj Koreji.

Na Old Trafford je stigao sa Zlatnom loptom i pokazao je zašto je najbolji na svijetu. Već u 12. minuti susreta Ronaldo je šutirao s ivice šesnaesterca i matirao nemoćnog Bartheza. Do odlaska na odmor Manchester je izjednačio, a strijelac je bio Van Nistelrooy.

Ronaldo je u 50. minuti susreta nakon asistencije Roberta Carlosa pogodio za 2:1, a samo dvije minute kasnije Helguera je autogolom donio izjednačenje Unitedu. Real Madrid je u 58. minuti vodio rezultatom 3:2, a fantastični Ronaldo postigao je novi prekrasan pogodak za hat-trick na Old Traffordu. Kada ga je u 67. minuti susreta Vicente del Bosque odlučio zamijeniti Old Trafford je ustao na noge da se pokloni El Fenomenu.

Do kraja utakmice na svom evropskom oproštaju od Old Trafforda dva sjajna pogotka postigao je i David Beckham. Pobjeda Uniteda rezultatom 4:3 nije bila dovoljna za plasman u polufinale. Real je s ukupnih 6:5 prošao dalje, ali je potom ispao od Juventusa. Ekipa iz Torina poražena je u finalu nakon jedanaesteraca od Milana, a Rossoneri su tako osvojili šestu evropsku titulu.