Nogomet
1.7k

Noć jednog čovjeka: Novo finale i novi rekordi gol-mašine Cristiana Ronalda

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Ronaldo gazi "tridesete" i upisuje nove rekorde. Statistika je neumoljiva. Kapitenska traka na ruci, pogodak i asistencija u pobjedi njegove zemlje Portugala nad Velsom (2:0) u polufinalu Evropskog prvenstva. Može li Ajfelov toranj zablistati likom Cristiana Ronalda?

Ronaldo je na ovom Euru srušio četiri i izjednačio jedan rekord.

1. Prije nego je meč počeo, onog momenta kada je Fernando Santos zapečatio listu od 11 imena koji će početi meč, Cristiano Ronaldo je postao rekorder. Niko nikada nije zaigrao u tri polufinalna meča na evropskim prvenstvima. Ronaldo jeste. Prvi put 2004. godine kada je Portugal savladao Holandiju sa 2:1, drugi put kada je ispao od Španije 2012. godine nakon penala i večeras treći put kada je srušen Vels sa 2:0, Ronaldo je bio na terenu.

Ovaj rekord bi mogao sutra biti izjednačen, ali ne i srušen, ako Lukas Podolski ili Bastian Schweinsteger upišu makar jednu minutu za Njemačku protiv Francuske. Oni trenutno imaju po dva učešća u polufinalima evropskih prvenstava.

2. Ronaldo je ranije srušio jedan rekord. Golom protiv Mađarske na ovom Euru postao je jedini igrač u historiji fudbala koji je postizao pogotke na četiri evropska prvenstva (2004., 2008., 2012. i 2016.).

3. Treći rekord na ovom Euru Ronaldo je dosegao večerašnjim pogotkom. To mu je bio deveti na evropskim prvenstvima i samo je Michel Platini uspio postići toliko na smotrama najboljih evropskih selekcija.

4.Ima još. Četvrti rekord, a i ovaj je srušen, također je postavljen večerašnjim pogotkom i Ronaldo je sada jedini igrač u historiji koji je postizao minimalno tri gola na dva različita evropska prvenstva. Na Euru 2012. godine također je postigao tri pogotka kao i na ovom Euru.

5. Večerašnji nastup protiv Velsa bio je 20. za Ronalda na evropskim prvenstvima. I po tome je rekorder, ali to je postao ranije kada je protiv Mađarske upisao 17. nastup. Na toj listi prati ga Gianluigi Buffon koji je u četvrtfinalu protiv Njemačke upisao svoj 17. nastup na evropskim prvenstvima.

Govoreći o nacionalnim rekordima, Ronaldo je večeras upisao 132. nastup za Portugal i time je povećao razliku u odnosu na Figa koji je na drugom mjesto igrač sa najviše nastupa za Portugal. Figo je zabilježio 127. nastupa. Ronaldo je taj rekord srušio u meču protiv Austrije u 2. kolu grupe F.

Sada malo nevezano za rekorde, ali je opet riječ o frapantnim brojkama i poveznicama.

Računajući period od Eura 2004. godine, Ronaldo je učestvovao u 14 golova Portugala (devet golova + pet asistencija), a prate ga Bastian Schweinsteiger i Francesc Fabregas sa po osam golova u kojima su učestvovali. Obojica imaju po tri gola i po pet asistencija na evropskim prvenstvima.

Prema statistici agencije Opta, Ronaldo je na evropskim prvenstvima skupio 122 udarca. Računajući od 1980. godine na drugom mjestu je Thierry Henry, a on je skupio 52 udarca.

I za kraj. Vels je nastupio na dva velika takmičenja - Svjetsko prvenstvo 1958. godine i Euro 2016. godine. Sa Svjetskog prvenstva 1958. godine ispali su u četvrtfinalu minimalnim porazom od Brazila (1:0). Presudio im je Pele. Večeras znamo ko je presudio...