Uvrijedili se zbog izjave
363

NK Stupčanica odgovorio Osimu: Željo je dobrodošao u Olovo, s Amarom ne želimo sarađivati

D. B.
Amar Osim (Foto: H. M./Klix.ba)
Amar Osim (Foto: H. M./Klix.ba)
Kolektiv NK Stupčanica iz Olova nije s odobravanjem prihvatio izjavu trenera Željezničara Amara Osima koji je nakon utakmice protiv Zrinjskog spomenuo ovaj klub.

Željezničar je pobijedio Zrinjski na Grbavici rezultatom 1:0, a Osim je kazao da utakmica nije bila laka jer Plavi "nisu igrali protiv Stupčanice iz Olova, nego protiv Zrinjskog koji ima 25 dobrih igrača".

To je uvrijedilo čelnike kluba iz Olova koji su se prisjetili da je Osim još jednom u sportskoj emisiji "u negativnom kontekstu" spomenuo Stupčanicu. Istakli su i da je ovaj klub nekada igrao protiv Želje, a sve su naveli u otvorenom pismu redakciji Radija Olovo.

"U Olovu je šampionska generacija Željezničara, deset puta vrednija i bolja od današnje, predvođena legendarnim Ribarom u prijateljskom meću s nama igrala 2:2. Izjednačujući pogodak glavom iz kornera je tada u samom finišu utakmice postigao veliki Katalinski, a u toj postavi bili i Jelušić, Kojović, Sprečo, Hadziabdić. I u drugoj prijeratnoj utakmici Željezničar je predvođen Bračuljom, remizirao sa Stupčanicom, bilo je 1:1. U prvoj i jedinoj poslijeratnoj utakmici, upravo pod trenerskom palicom Amara Osima, Željo je prije nekoliko godina slavio 3:1. U redovima Željezničara tada je igrao i Olovljanin Edin Višća i kada bi se htjeli spustiti na Amarov nivo komunikacije, mi bi sada mogli kazati da taj Olovljanin danas vrijedi kao cijela Željina postava. Stupčanica je organizovan i klub sa tradicijom. Postoji od 1922 godine pod imenima Bor, Radnik, Partizan i Stupčanic“. Kada smo Željezničaru svojevremeno ustupili svoj stadion za meč sa banjalučkim Borcem, tadašnji Željin generalni sekretar Zdenko Jelić želio je pokloniti Stupčanici set starih dresova. Kada je ušao u klubske prostorije i vidio 12 novih kompleta Stupčanicinih dresova, odustao je. Neka o tome i o Stupčanici Amar upita Jelića, još je živ", naveli su iz NK Stupčanica.

Radio Olovo piše da se Stupčanica vraća na staze stare slave, da je u prošloj sezoni dominirala kantonalnom ligom ZDK upisavši 26 pobjeda u 26 utakmica, a osvojila je i Kup ZDK.

"To Željo u svom rangu niti je, niti će uspjeti. S duplom krunom i ovakvom statistikom ulazimo u drugu Federalnu ligu. Željezničar je uvijek dobro došao u Olovo. Pozivamo ih na novi susret, ali ovaj put bez Amara Osima kao trenera. S njim zbog ovakvih izjava ne želimo sarađivati. Nogomet se igra na zemlji, a ne u oblacima odakle nas Osim junior posmatra", poručili su iz NK Stupčanica.