Zbog navodnih laži
96

NK Čelik zabranio novinaru ulazak na stadion, reagovala Asocijacija sportskih novinara

Piše: D. B.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
NK Čelik je kolegi i novinaru portala sportsport.ba Dini Kurbegoviću zabranio ulazak na stadion Bilino Polje u Zenici, nakon čega je reagovala Asocijacija sportskih novinara i osudila ovaj potez.

Kurbegović je pokušao ući na stadion kako bi pratio utakmicu, ali je u tome spriječen. Direktor stadiona Edin Omić je kao razlog naveo "nekorektna pisanja o Čeliku i laži".

Tim povodom se oglasila Asocijacija sportskih novinara koja je pružila podršku kolegi Kurbegoviću te je osudila potez NK Čelik.

"Zabrana ulaska na stadion Bilino Polje novinaru portala sportsport.ba Dini Kurbegoviću bez obzira na motiv predstavlja prvorazredni skandal i diskriminaciju..

Ovakvo ponašanje ne da nije prihvatljivo, nego predstavlja ugrožavanje elementarnih sloboda informisanja. Sloboda jednog društva mjeri se slobodom medija.

Ne želeći da se bavimo špekulacijama o tome da li klub na ovaj način vrši pritisak na novinara i pokušava kontrolisati šta se objavljujuje u mediju u kojem radi, Asocijacija sportskih novinara ulaže oštar protest NK Čelik i traži da se pod hitno prekine s ovakvom praksom te traži da se kolegi Kurbegoviću dozvoli izvještavanje s utakmica zeničkog premijerligaša.

Neslaganje s tekstovima objavljenima na portalu ne može, naime, biti razlog da se novinaru zabrani ulazak na stadion. Tim više što stadion nije Čelikovo, već gradsko vlasništvo.

Ukoliko Uprava Čelika nastavi sa ovom praksom, Asocijacija sportskih novinara će obavijestiti NSBiH i UEFA-u da se sportskom portalu zabranjuje praćenje utakmica na Bilinom Polju i tražiti od ovih institucija da taj potez NK Čelik sankcioniše u skladu sa svojim pravilnicima", navodi se u saopćenju Asocijacije.