Od junaka do tragičara
112

Njemu jedino nije do smijeha: Pogledajte kako je Pickford primio gol protiv Liverpoola

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Umjesto da ga navijači "kuju u zvijezde" nakon večerašnjeg duela protiv Liverpoola, golmana Evertona Jordana Pickforda sigurno će u inboxu na društvenim mrežama dočekati brojne uvrede navijača Karamela.

Čuvar mreže Evertona i reprezentacije Engleske večeras je u 232. Merseyside Derbyju na Anfieldu branio fantastično 95 minuta susreta.

Bio je nerješiva enigma za Mohameda Salaha, Roberta Firmina, Xherdana Shaqirija i Sadija Manea, u nekoliko navrata je maestralno intervenisao u situacijama jedan na jedan i činilo se kako će on svojim reakcijama donijeti bod protiv najmržeg rivala.

A onda se desilo nešto što se zaista ne viđa često. Ili se barem se ne viđa često na najvišem nivou nogometa.

Liverpool je imao samo još jednu šansu za postizanje pogotka, sat je otkucao 95:01 kada je Trent Alexander-Arnold ubacio loptu sa centra, Yerry Mina je glavom izbio loptu do Virgila van Dijka koji šutira veoma loše iz voleja.

Holanđanin se nakon udarca odmah okrenuo i krenuo nazad ka svom golu misleći da će lopta završiti preko gola. Isto to je mislio i Pickford. No, na njegovu žalost a radost svih navijača Liverpoola, lopta je udarila od prečku i to dva puta i pala tačno na glavu Divocka Origija koji je posprema u mrežu za tri boda i veliko slavlje na tribinama.

Zaista se teško sjetiti nekog sličnog pogotka. Posljednji put kada je golman na sličan način katastrofalno procijenio let lopte desio se daleke 2002. godine kada je naš Tomislav Piplica primio pogodak protiv Gladbacha.

Ruku na srce, Piplicin gol je još smješniji od Pickfordovog.