Kap koja je prelila čašu
35

Njemački Sport1 otkriva: Salihamidžiću presudio ultimatum legende koja ga je i zaposlila

E. B.
Hasan Salihamidžić i Thomas Tuchel (Foto: EPA-EFE)
Hasan Salihamidžić i Thomas Tuchel (Foto: EPA-EFE)
Hasan Salihamidžić je nakon šest godina dobio otkaz na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna, a njemački Sport1 je nabrojao sve njegove greške, ali i "kap koja je prelila čašu".

Kako navodi taj ugledni njemački sportski portal, čelnici Bayerna su zamjerili Salihamidžiću odnos prema trenerima u protekle dvije godine.

Najprije je imao poljuljane odnose sa Hansijem Flickom kojeg je mjesecima "zavlačio" obećavajući mu velika pojačanja, a nakon što mu nije ispunio želje i doveo Timu Wernera, Kaija Havertza, Calluma Hudson-Odoija i Sergina Desta, Flick je odlučio napustiti klub i preuzeti kormilo reprezentacije Njemačke.

Nakon odlaska Flicka, Salihamidžić je imenovao Juliana Nagelsmanna za njegovog nasljednika, no i ta saradnja je "pukla" u martu ove godine nakon što su iz svlačionice Bayerna počele "curiti" informacije u javnost.

Thomas Tuchel je preuzeo kormilo i odveo Bayern do 11. uzastopne titule prvaka, a odmah nakon što su igrači bavarskog kluba krunisani, stigla je obavijest kako je Salihamidžić razriješen dužnosti.

No, odluka o rastanku sa Salihamidžićem nije donesena preko noći. Već nekoliko mjeseci se otkaz spremao nekadašnjem reprezentativcu BiH, a glavni protagonist je bio legendarni Karl-Heinz Rummenigge, čovjek koji ga je i zaposlio na poziciju sportskog direktora.

Rummenigge je te 2017. godine obavljao funkciju predsjednika Bayerna, a iz bavarskog kluba je otišao u julu 2021. godine.

No, sve vrijeme je radio na povratku u Bayern, a prilika za to mu se ukazala pred kraj ove sezone. Predsjednik Bayerna Herbert Hainer mu je ponudio mjesto u Nadzornom odboru sredinom aprila, a Rummenigge je bio izričit - prihvatit će poziciju samo ako Salihamidžić bude smijenjen.

Na kraju je Salihamidžić smijenjen, a Rummenigge je jučer imenovan za člana Nadzornog odbora Bayerna i na taj način je počela nova era bavarskog giganta.