Pružili podršku
658

Njemački savez kritikovao Ozila i Gundogana zbog fotografija s Erdoganom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački nogometni savez (DFB) kritikovao je reprezentativce Njemačke Mesuta Ozila i Ilkaya Gundogana nakon što su se fotografisali s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Ozil i Gundogan su rođeni u Njemačkoj, a porijeklom su iz Turske. Mesut nastupa za Arsenal, dok je Ilkay član Manchester Cityja. Obojica su Erdoganu poklonili svoje potpisane dresove na događaju održanom u Londonu u nedjelju.

"Za mog poštovanog predsjednika, s velikim poštovanjem", napisao je Gundogan.

Erdogan je u kampanji za nove predsjedničke izbore, dok se Ozil i Gundogan pripremaju za nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, gdje će nastupati za Njemačku i pokušati opravdati ulogu favorita za osvajanje trofeja. S druge strane, Turska se nije kvalifikovala za Mundijal.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ipak, postupci dvojice reprezentativaca se nisu svidjeli čelnicima DFB-a te su uslijedile kritike.

"Nogomet i DFB brane vrijednosti koje Erdogan ne poštuje dovoljno. Zbog toga nije dobro što naši internacionalci sebi dopuštaju da budu izmanipulisani za njegovu izbornu kampanju. Ovakvim ponašanjem naši igrači nisu pomogli DFB-u koji radi na integraciji", izjavio je predsjednik DFB-a Reinhard Grindel.

"Nijedan od njih nije svjestan simbolične vrijednosti ove fotografije, ali to svejedno nije ispravno. Razgovarat ćemo s njima o ovome", rekao je direktor DFB-a Oliver Bierhoff.

Mnogi njemački političari su također kritikovali Ozila i Gundogana dovodeći u pitanje njihovu vjernost njemačkim demokratskim vrijednostima.

Prije nego je ušao u politiku devedesetih Erdogan je igrao nogomet.