UEFA-in ranking
0

Njemačka Italiji oduzela treće mjesto

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nakon 11 je godina Njemačka vratila pravo na četiri predstavnika u Ligi prvaka. Formalno je to učinio Bayer iz Leverkusena 2-0 pobjedom nad Metalistom iz Harkiva u revanš utakmici 1/16 finala Evropske lige.

S trećeg mjesta UEFA-inog klupskog rankinga, posljednjeg koje donosi četiri mjesta nacionalnim savezima u Ligi prvaka (tri izravno + jedno kvalifikacijsko), Njemačka je tako zbacila Talijane.

Ta činjenica, međutim, neće imati značaja za sljedeću sezonu evropskih klupskih takmičenja, već će se valorizirati od sezone 2012/2013.

Nijemci su posljednji put s četirima predstavnicima krenuli u Ligu prvaka u sezoni 2001/2002, u koju su kao aktuelni evropski prvaci ušli nogometaši Bayerna, a kao finalisti završili igrači Bayera.

UEFA obračunava nacionalni klupski koeficijent kroz petogodišnji period. Računaju se svi nastupi klubova u kvalifikacijama i glavnim takmičenjima Lige prvaka i Evropske lige.

Na prvim dvama mjestima i dalje se Englezi i Španci. Bundesliga se sada, međutim, i formalno može zvati trećom najjačom nogometnom ligom u Evropi. Zasad...