Kvalifikacije
59

Njemačka i Engleska se pobjedama kvalifikovale na Svjetsko prvenstvo u Rusiji

Piše: E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Večerašnjim utakmicama kompletirano je deveto kolo kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u grupama C, E i F, nakon kojeg smo dobili dva nova putnika za Mundijal, a to su Njemačka i Engleska. One su nakon Belgije postale treća reprezentacija iz Evrope koja se kvalificirala za takmičenje u Rusiji iduće godine.

Grupa C

Sjeverna Irska - Njemačka 1:3 San Marino - Norveška 0:8

Njemačka je pobjedom u Sjevernoj Irskoj rezultatom 3:0 osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu. Elf je tri boda osigurao već nakon dvadesetak minuta igre u Belfastu. U 2. minuti Rudy je pogodio za 1:0, a Wagner je u 21. minuti povisio na 2:0 za Njemačku. Pogodak za 3:0 postigao je Kimmich u 86., a konačnih 3:1 postavio je Magennis u 90+3. minuti susreta.

Norveška je pregazila San Marino u gostima rezultatom 7:0. Elyounoussi je postigao hat-trick (40., 48. i 69.), King je pogodio dva puta (15. penal i 17.), a Henriksen (8.), Selnaes (59.) i Linnes (87.) po jednom.

Ranije danas Češka je sa 2:1 slavila u Azerbejdžanu.

Grupa E

Crna Gora - Danska 0:1 Rumunija - Kazahstan 3:1

Danska je slavila u Podgorici minimalnim rezultatom i ostala je u utrci sa Poljskom za prvo mjesto u grupi E. Pobjedu Dancima je donio Eriksen u 16. minuti. Crnoj Gori ostaje nada da u posljednjem kolu pobjedom nad Poljskom uz poraz Danske od Rumunije može doći do baraža.

Rumunija je u susretu bez rezultatskog značaja savladala Kazahstan rezultatom 3:1. Budescu je postigao dva pogotka (33. i 38.), a Keseru jedan (73.), dok je za goste pogodio Turysbek (82.).

U susretu koji je odigran ranije danas Poljska je razbila Armeniju u gostima rezultatom 6:1.

Grupa F

Engleska - Slovenija 1:0 Škotska - Slovačka 1:0

Malta - Litvanija 1:1

Engleska je na Wembleyju nakon velike borbe savladala Sloveniju s minimalnih 1:0 i tim rezultatom je otišla na Mundijal. Englezi su napadali tokom čitavog susreta, ali nisu uspjeli savladati raspoloženog Oblaka sve do 90+4. minute kada je pogodio Kane.

Njihove komšije Škoti su savladali Slovake rezultatom 1:0 i došli nakorak do baraža. Pogodak za pobjedu Škotske postigao je Martin u 89. minuti.

Treći susret u ovoj grupi između Malte i Litvanije je završen podjelom bodova. Malta je povela u 22. minuti preko Agiusa, a konačnih 1:1 postavio je Slivka u 53. minuti.