U lošoj formi
11

Nikad gori Gareth Bale: Može li ga Zidane preporoditi?

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velšanin Gareth Bale ima neprepoznatljivu statistiku ove sezone u Real Madridu, ali i sve manje vremena da dokaže da i dalje vrijedi.

Velšanin se u prethodnom kolu protiv Osasune vratio u startnu postavu, ali je ponovo pružio mlaku i nimalo impresivnu igru, piše Marca.

Ako ostavimo po strani probleme koje ima izvan terena, Bale proživljava vjerovatno najgoru sezonu u Madridu. Njegovi nastupi bili su znatno ispod kvalitete nogometaša njegovog kalibra i nastupa koje je pružao tokom prethodnih godina.

Istina, do kraja sezone ostalo je još mnogo utakmica, ali Bale nije pokazao nikakve znakove vraćanja u prepoznatljivu formu. Do danas, odigrao je samo 16 utakmica i uspio je postići tri gola i dvije asistencije. U aktuelnoj, sedmoj sezoni u Realu, brojke su mu daleko najslabije.

Sezona 2013./14.: 22 gola, 19 asistencija Sezona 2014./15.: 17 golova, 12 asistencija Sezona 2015./16.: 19 golova, 15 asistencija Sezona 2016./17.: 9 golova, 5 asistencija Sezona 2017./18.: 21 gol, 7 asistencija Sezona 2018./19.: 14 golova, 8 asistencija

Bale je s Realom osvojio jednu titulu prvaka Španije, Kup kralja, dva Superkupa Španije, četiri Lige prvaka, tri Superkupa Evrope i četiri Svjetska klupska prvenstva - ukupno 15 trofeja u sedam godina.

Osim toga, igrao je važnu ulogu u dva finala Lige prvaka; u Lisabonu je zatresao mrežu Atletica, a u Kijevu je dvaput pogodio protiv Liverpoola.

Stvari su se, međutim, promijenile.

Sve je počelo još na ljeto kada se činilo da će napustiti klub i kada Zidane nije računao na njega. Potom je došlo do neočekivanog preokreta, Bale je ostao, a Zidane mu je pružio priliku.

Bale je do sada propustio 13 utakmica zbog povreda, a trener ga je više puta ostavljao izvan protokola čak i kada je bio spreman. Od 16 utakmica koliko je odigrao, samo je u šest uspio na terenu provesti svih 90 minuta.

Zinedine Zidane ga brani; govori da će i dalje računati na svoju "jedanaesticu", ali Baleova forma ne sugerira da će ostati dosljedan. Ako Bale uskoro dramatično ne promijeni formu, Zidane će morati potražiti alternativna rješenja na njegovoj poziciji.