Kažnjen sa dva meča
13

Niasse postao prvi suspendovani igrač zbog simuliranja u Premiershipu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Napadač Evertona Oumare Niasse postao je prvi igrač u engleskom Premiershipu koji je suspendovan zbog simuliranja na utakmici.

Nogometni savez Engleske (FA) suspendovao je 27-godišnjeg Senegalca zbog toga što je obmanuo arbitra Anthonyja Taylora koji je u šestoj minuti susreta Crystal Palace - Everton dosudio penal za goste koji je u pogodak za 1:1 pretvorio Baines.

Niasse je ušao u kazneni prostor domaće ekipe, defanzivac Crystal Palacea Scorr Dann je krenuo u duel, Senegalac se bacio, a Taylor je pokazao na bijelu tačku.

"On zna da je prevario arbitra. Definitivno nije bilo penala, bio sam šokiran kada ga je arbitar dosudio", rekao je Dann.

Niasse je izjavio kako je kontakt postojao i da je arbitar imao pravo dosuditi penal.

"Kontakt je postojao, Dann me udario u gornji dio tijela, a s obzirom da sam bio u kaznenom prostoru jedino logično bilo je da padnem. Arbitar je mogao dosuditi svirati penal, ali i nije morao. To je njegova odluka, ali kontakt je sigurno postojao", rekao je Niasse.

Susret je, inače, završen rezultatom 2:2 i neće se naknadno mijenjati, ali je Niasse postao treći igrač u Premiershipu protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak nakon analize snimke.

Ranije su se Bernardo Silva iz Manchester Cityja i Richarlison iz Watforda "provukli", ali istu sudbinu nije doživio Niasse.

Tročlana komisija sastavljena od bivšeg arbitra, bivšeg trenera i bivšeg nogometaša je jednoglasno ustanovila da je "Niasse uspješno obmanuo arbitra susreta", te je zbog toga dobio suspenziju na dvije utakmice.

Niasse ima pravo žalbe, ali teško da će se izvući, te će propustiti susrete protiv Southamptona u nedjelju i West Hama tri dana kasnije.