Nogomet
58

Nezaustavljivi Zrinjski u derbiju kola savladao Sarajevo

Piše: O. T.
(Foto: Klix.ba)
U derbiju 13. kola BHT Premijer lige Zrinjski je u Mostaru minimalnim rezultatom 1:0 savladao Sarajevo.

Zrinjski se na ovaj način revanširao Sarajevu koje je u 2. kolu na Koševu nanijelo jedini poraz aktuelnom prvaku Bosne i Hercegovine u ovoj sezoni. Plemići, dakle, već 11 uzastopnih utakmica u ligi ne znaju za poraz.

Tim Mehmeda Janjoša nalazi se u nezavidnoj situaciji i već četiri ligaške utakmice ne zna za pobjedu, a ovim porazom šanse za titulu su znatno smanjene, jer je razlika između Zrinjskog i Sarajeva velikih 11 bodova.

Trener Plemića Vinko Marinović u prvu postavu svog tima uvrstio je Kozića, Peku, Tomića, Čolića, Stojkića, Todorovića, Mešanovića, Petraka, Jakovljevića, Kataneca i Bilbiju, dok je na drugoj strani Mehmed Janjoš od prve minute šansu dao Pavloviću, Hodžiću, Rustemoviću, Novakoviću, Duljeviću, Sariću, Crnkiću, Mihojeviću, Bekiću, Ćetkoviću i Ahmetoviću.

Zrinjski je od početka meča krenuo furiozno, a prvu veliku šansu stvorio je u osmoj minuti kada Mešanović nakon dodavanja Bilbije silovitim udarcem sa oko 16 metara iskosa pogađa stativu. Gol Sarajeva visio je o koncu u 13. minuti kada lopta dolazi do Todorovića na drugoj stativi, ali krilni igrač Plemića ne uspijeva matirati Pavlovića sa svega šest metara udaljenosti.

Naleti Zrinjskog nastavljeni su u 14. minuti kada odbrana gostiju u presudnom trenutku blokira udarac Stojkića iz kaznenog prostora. Pavlović se nije mogao umiriti ni u 18. minuti kada je morao reagovati nakon udarca Čolića iz slobodnog udarca.

Prvu zapaženu prijetnju nakon dominacije Zrinjskog gosti su imali u 20. minuti kada Sarićev udarac odlazi preko gola Kozića. Sarajevo u tim momentima dolazi do bolje igre, ali nije uspijevalo prijetiti Koziću.

Uslijedio je mirniji period igre koji je prekinut još jednom sjajnom šansom Zrinjskog kada je Tomić u 45. minuti pogodio prečku pri čemu je odbrana Sarajeva dodirnula loptu koja je putovala ka golu Pavlovića. Nakon prvih 45 minuta ostalo je 0:0.

Do prve prilike u drugom dijelu dolazi Sarajevo, ali udarac Ahmetovića nije previše zabrinuo domaći tim u 47. minuti. Naredna šansa stiže na drugoj strani, a do nje je stigao Bilbija koji u 54. minuti pogađa spoljni dio mreže.

Nagrada za bolju igru Zrinjkog stigla je u 64. minuti kada Jakovljević pogađa nakon kornera, a golu je kumovala i loša procjena golmana Pavlovića koji je otišao u "prazno".

Tri minute nakon vodstva domaćina, Sarajevo na drugoj strani traži penal pošto su igrači Bordo tima smatrali da je Jakovljević nepropisno srušio Ahmetovića.

Kako je vrijeme odmicalo, igra je bila sve mirnija s tim da su oba tima u nekolika navrata imala obećavjuće napade, ali na kraju je ostalo 1:0.