Nogomet
152

U vječitom derbiju ništa novo: Još jedan remi bez pogodaka Sarajeva i Željezničara

Piše: E. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ni 109. vječiti derbi između Sarajeva i Željezničara nije se mnogo razlikovao od mnogih prethodnih. Susret 12. kola Premijer lige BiH na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" je završen bez pobjednika, ali i bez pogodaka (0:0).

Za Sarajevo su igrali: Pavlović - Hodžić, Novaković, Mihojević, Al. Bekić - Rustemović, Sarić - Crnkić, Duljević (Hebibović 78'), Ćetković (Ivetić 88') - Ahmetović (Am. Bekić 81').

S druge strane, Željezničar je igrao u sastavu: Kjosevski - Memija, Kosorić, Boccaccini, S. Stevanović - Blagojević, Radinović (Beganović 79') - M. Stevanović, Marković, Križman (Lazić 69') - Lendrić (Nikolić 88').

Derbi je počeo na pomalo neuobičajen način - prvi prekršaj sudija Irfan Peljto je svirao tek u četvrtoj minuti susreta.

Prvu priliku na meču imali su gosti, ali je Lendrić odlazi previše ukoso i nije uspio izboriti ni korner.

Samo dvije minute kasnije Lendrić je ponovo bio u akciji. Dobio je loptu na lijevoj strani, uputio centaršut po zemlji, Pavlović je loše reagovao, a Stevanović nije uspio ugurati loptu u gol.

Sarajevo je prvi put ozbiljno zaprijetilo u 17. minuti kada nakon duge lopte Mihojevića Kjosevski napušta svoj kazneni prostor i izbija loptu ispred Ahmetovića.

Već u narednom napadu nakon sjajnog centaršuta Duljevića sa lijeve strane Crnkić glavom šutira pored gola.

Nakon kornera u 23. minuti kojeg je izveo Duljević lopta je došla na drugu stativu do Mihojevića, ali stoper Sarajeva je promašio čitav gol.

Najbolju priliku za Plave u prvom poluvremenu imao je Križman u 35. minuti kada je izašao jedan na jedan sa Pavlovićem, ali golman Sarajeva je odbranio njegov udarac.

U posljednjoj minuti prvog poluvremena Sarajevo je moglo stići do vodstva. Duljević je uposlio Bekića na lijevoj strani, ovaj je centrirao na penal, a Ćetković iz voleja neometan šalje loptu daleko preko gola.

Sarajevo je odmah na početku drugog poluvremena krenulo silovito ka golu Želje. U 50. minuti Crnkić je na Duljevićevu asistenciju iz okreta sa sedam metara šutirao, ali je Kjosevski fenomenalno odbranio.

Domaćin je nastavio sa napadima, a u 59. minuti Ahmetović je šutirao sa oko 17 metara, ali bez većih problema loptu uhvatio Kjosevski.

U 62. minuti Rustemović je šutirao nakon kontranapada Sarajeva kojeg je povukao Duljević, ali nije bio precizan. Potom je uslijedilo deset minuta bez prilika, a u 72. minuti Duljević šutira iz mrtvog ugla sa lijeve strane, a Kjosevski brani.

U 80. minuti M. Stevanović se izborio za slobodan udarac sa 20-ak metara, a krilni napadač Plavih ga je i izveo, no lopta se od živi zid odbila u korner. Do kraja susreta nije bilo većih prilika i ekipe su podijelile bodove.