Velikodušan potez
0

Neymar i njegova porodica odigrali ključnu ulogu za smanjenje kazne Daniju Alvesu

H. H.
Alves tokom suđenja u Barceloni (Foto: EPA-EFE)
Alves tokom suđenja u Barceloni (Foto: EPA-EFE)
Brazilski nogometaš Dani Alves (40) osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog seksualnog napada u Barceloni 30. decembra 2022. godine, a blažu kaznu dobio je zahvaljujući Neymaru i njegovoj porodici.

Špansko tužilaštvo tražilo je devet godina zatvora, a privatno 12 godina. Međutim, kazna je smanjena, jer je primijenjena olakšavajuća okolnost naknade štete, s obzirom da je prije suđenja žrtvi isplaćeno 150.000 eura.

Prema pisanju nekoliko brazilskih medija, Alves je taj iznos platio na zahtjev španskog suda, uz pomoć Neymarove porodice. I ne samo to, već brazilski mediji tvrde da je Neymarova porodica pozajmila i Gustava Xista jednog od najstarijih pravnih zastupnika kompanija Neymarovog oca, koji je zastupao Alvesa tokom suđenja.

Prema optužbama, Alves je u noći s 30. na 31. decembar 2022. godine seksualno napao djevojku u noćnom klubu Sutton u Barceloni. Od 20. januara 2023. godine nogometaš je u preventivnom pritvoru, a uslovno puštanje na slobodu mu je u nekoliko navrata odbijeno zbog visokog rizika od bjekstva jer Brazil nema sporazum o ekstradiciji.

Na sudu su svjedočili i žrtva, njen rođak, prijatelji, portir noćnog kluba i dvojica konobara. Glas žrtve je bio izobličen kako bi se spriječilo njeno identifikovanje, a na kraju je utvrđeno da je Alves kriv.

Tužilaštvo je tražilo maksimalnu kaznu od 12 godina, a osim toga odbrana je kao olakšavajući faktor navela činjenicu da je Brazilac bio pijan.

Alvesu je izrečena zabrana prilaska i komunikacije sa žrtvom u narednih 9 godina i 6 mjeseci, te će narednih pet godina biti pod dodatnim nadzorom.

Nakon ove odluke suda, odbrana brazilskog nogometaša i dalje može da se žali Višem sudu pravde Katalonije, a nakon toga i ako presuda ostane nepovoljna Vrhovnom sudu, te su već najavili taj korak.