Liga za prvaka
478

Nevjerovatan meč u Mostaru, Zrinjski nestvarno došao do boda protiv Željezničara

Piše: K. H.
(Foto: Klix.ba)
U terminu od 15:00 sati odigrane su dvije utakmice Lige za prvaka Premijer lige Bosne i Hercegovine, a meč između Zrinjskog i Željezničara završen je rezultatom 3:3.

Nakon uvodnih minuta koje su protekle u obostranom ispitivanju snaga, Plavi su iz prvog ozbiljnog napada stigli u vodstvo.

Zakarić je probio po desnoj strani, a kada je loptu pokušao poslati u peterac Zrinjskog, ona nesretno pogađa Barišića i vara Pirića za veliko slavlje gostiju iz Sarajeva. Samo pet minuta nakon toga, Zrinjski je imao veliku priliku, no Bilbija sa pet metara nije uspio ugurati loptu u praznu mrežu.

Zrinjski je preuzeo kontrolu nad igrom te je pokušavao stići do poravnanja, a novi hladan tuš domaćim navijačima Željezničar je priredio u 27. minuti. Zajmović je centrirao s lijeve strane, Ubiparip fenomenalno asistira petom za Vranješa, a veznjak ekipe s Grbavice rutinski vara Pirića za veliko vodstvo od 2:0.

Posljednju priliku u prvom poluvremenu imao je Zrinjski, no udarac Filipovića koji je jako loše pratio Kjosevski pogodio je prečku.

U drugom poluvremenu, Željezničar je prepustio sredinu terena Zrinjskom i strpljivo je čekao priliku iz kontranapada, a prva prilika viđena je u 54. minuti kada Kjosevski brani udarac Barišića.

Uslijedio je period od 20 minuta u kojima gledaoci na stadionu Pod Bijelim brijegom nisu vidjeli gotovo nijednu opasnu situaciju, da bi u 75. minuti u petercu Željezničara nastala velika gužva, ali igrači Zrinjskog nisu uspjeli ugurati loptu u mrežu.

Sudija Dragan Petrović u 85. minuti pokazao je na bijelu tačku nakon prekršaja Jakovljevića nad Ramovićem, a nakon što je Pirić uz pomoć stative odbranio udarac Zakarića, lopta se odbila do najboljeg strijelca Plavih koji je lagano šalje u praznu mrežu.

Već u sljedećem napadu, Zrinjski je preko Jovića smanjio na 3:1, a u 90. minuti Aćimović glavom pogađa za 3:2. Pogodak rezerviste bio je samo najava jednog od najvećih povrataka u historiji bh. nogometa s obzirom na to da je Zrinjski u 93. minuti postigao i treći pogodak čime je došao do velikih 3:3.

Ovim remijem, Željezničar je ostao prvi na tabeli sa dva boda više od Zrinjskog koji se nalazi na drugom mjestu.

U drugom susretu, na itekako neuslovnom terenu u Krupi, domaći tim odigrao je bez golova protiv Širokog Brijega. Treba napomenuti da je plastična trava bila u jako lošem stanju i da je gotovo čitav teren izgledao kao močvara u kojoj gledaoci nisu uspjeli vidjeti veliki broj prilika.

Tabela: