Sasvim otvoreno
4

Neville o trenerskoj epizodi: Nisam poslušao Fergusona, a Simeone je užasan čovjek

E. B.
Gary Neville (Foto: EPA-EFE)
Gary Neville (Foto: EPA-EFE)
Da je posao nogometnog trenera izuzetno nezahvalan na svojoj koži najbolje je osjetio nekadašnji engleski reprezentativac Gary Neville.

Neville, koji je nakon završetka igračke karijere postao nogometni analitičar, često je kritikovao trenere širom Engleske, ali i Evrope, pronalazeći im svaku manu nakon svakog poraza.

No, kada se 2015. on odlučio oprobati u trenerskom poslu shvatio je koliko je zapravo teško biti pokraj aut-linije.

Neville je preuzeo Valenciju i nakon 28 utakmica je dobio otkaz, te više nikada nije vodio nijednu ekipu.

"Kada sam došao u klub vidio sam da pojedini igrači nisu bili sretni. Razgovarao sam tada sa Sir Alexom Fergusonom i on mi je savjetovao da se riješim odmah tih igrača kako bih sebe zaštitio. Poručio mi je da u svlačionici moram imati samo sretne igrače i one koji vide viziju kluba istu kao ja. Nažalost, nisam ga poslušao. Pokušao sam razgovarati sa tim igračima i ubijediti ih da promijene mišljenje, no nisam uspio", kaže Neville koji je ostvario samo deset pobjeda sa Šišmišima.

Neville kaže kako dobro pamti dva trenera iz utakmica u La Ligi.

"Ernesto Valverde je tada vodio Athletic. Na tom meču protiv nas tri puta je mijenjao formaciju i osjećao sam da se poigrava sa mnom. Uvijek je bio korak ispred mene i tada sam shvatio koliko sam neiskusan. Upamtio sam dobro i Diega Simeonea. Protiv Atletica mi se činilo da me tokom svih 90 minuta nježno davi, mučio me čitavu utakmicu. Na kraju meča otišao sam se pozdraviti sa njim, a on je samo prošao pored mene. I prije toga sam mislio da je užasan čovjek, tada je samo to dokazao. Ipak bi trebao imati neko poštovanje prema protivniku", rekao je Neville.