Nogomet
17

Nepažljivi Pogba "pomogao" Liverpoolu, Ibrahimović spasio United pogodivši za remi

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U derbiju 21. kola Premiershipa Manchester United i Liverpool su remizirali na Old Traffordu (1:1).

Ovo je 16. uzastopna utakmica bez poraza za United u svim takmičenjima, dok je Liverpool upisao četvrti uzastopni meč bez pobjede u svim takmičenjima.

Za razliku od derbija na Anfieldu, koji je okončan rezultatom 0:0 i u kojem je United isključio pazio kako izvući bod, ovaj put smo gledali dominaciju Manchester Uniteda od prve minute.

Na to je poprilično mnogo utjecala i činjenica da Jurgen Klopp nije mogao računati na Manea, koji je na Afričkom kupu nacija, Clynea koji ima zdravstvenih problema i u zadnji čas je otpao za meč, a nedovoljno spremni Coutinho ostao je na klupi.

Uvodnih 10 minuta meča nije donijelo šanse, a prvu je imao United u 14. minuti kada je Martial tražio Ibrahimovića, ali ovaj je jedva dodirnuo loptu koja odlazi pored gola. Potom je u 19. minuti Lovren poslao nedovoljno jaku loptu prema Mignoletu, a Ibrahimović je zamalo to kaznio pogotkom. Lopta je odsjela na mrežu.

Sjajna šansa za United stigla je u 20. minuti kada je Pogba izašao jedan na jedan protiv Mignoleta, ali ga je u zadnji čas malo omeo protivnik pri čemu je i Francuz loše šutirao lijevom nogom.

Liverpool je do prve obećavajuće prilike stigao u 23. minuti nakon što je Milner centrirao, a Lovren šutirao. Lopta potom dolazi do Origija koji je nije uspio šutirati na željeni način i ona je završila u De Geinim rukama.

Iako Redsi nisu obećavali igrom, Pogba im je u 26. minuti nepažljivo "poklonio" penal nakon što je igrao rukom u kaznenom prostoru. Milner je bio precizan sa bijele tačke i Liverpool je poveo sa 1:0.

Prvu šansu za izjednačenje imao je Ibrahimović čiji silovit udarac iz slobodnog udarca u 32. minuti brani Mignolet. Novu priliku za Crvene đavole imao je Mkhitaryan u 41. minuti, ali ponovo brani Mignolet.

Prvo poluvrijeme okončano je vodstvo Liverpoola. U drugom dijelu United je vladao terenom, a fenomenalnu šansu imao je Mkhitaryan u 55. minuti kada je umjesto udarca tražio Martiala koji ne uspijeva šutirati i pogoditi polupraznu mrežu.

Uslijedili su trenuci kada je i Liverpool dolazio do prilika, ali nije uspio riješiti utakmicu. Kada se činilo da bi Redsi mogli slaviti, United je u 83. minuti izjednačio preko Ibrahimovića.

Šveđanin nakon 20 ligaških utakmica za United ima 14 golova, a bolji učinak od njega u svojih prvih 20 ligaških utakmica za United imali su samo Ruud Van Nistelrooy i Dwight Yorke. Oni su postigli po 15 golova. A isti učinak kao Ibrahimović u svojih prvih 20 utakmica u Premiershipu imali su Alan Shearer i Sergio Aguero.

Tabela: