Kompjuter će odlučivati
62

Nema više grešaka zbog ručno povučenih linija: Englezi će koristiti najprecizniju metodu za ofsajde

E. B.
Klubovi engleske Premier lige su jednoglasno usvojili pravilo o promjeni primjene tehnologije kod utvrđivanja ofsajda, a novom odlukom će mogućnost greške biti praktično nemoguća.

Trenutno je u Premier ligi na snazi pravilo prema kojem odluku da li je ofsajd ili ne utvrđuju sudije u VAR sobi na način da povlače crvene i plave linije.

S obzirom da se linije povlače ručno, a i sam proces se vodi na osnovu zaustavljanja snimke, ne može se uvijek sa stopostotnom sigurnosti tvrditi da je uhvaćen pravi trenutak upućivanja lopte, ali ni poziciju tijela igrača "u milimetar" prilikom povlačenja linija.

Klubovi su zbog toga donijeli odluku da od iduće sezone Premier liga koristi poluautomatsku ofsajd tehnologiju (SAOT).

Klubovi su i uoči ove sezone glasali o SAOT-u, no prijedlog nije bio usvojen. Ipak, nakon brojnih grešaka i nedoumica ove sezone, shvatili su da su pogriješili i odlučili sve prepustiti kompjuteru.

Naime, poluautomatska ofsajd tehnologija koristi specijalizovane kamere, koje mogu da prate 29 tačaka na tijelu svakog igrača.

Također, prati se i lopta u čak deset puta više frameova od one na TV ekranima, te se tačno može utvrditi trenutak upućivanja lopte u milisekundu, kao i poziciju igrača na terenu u tom trenutku.

Osim tačnosti odluke koja će sada biti sto posto nepogrešiva, značajno će se i ubrzati igra s obzirom da su sudije u VAR sobi znale i nekoliko minuta povlačiti linije i utvrđivati da li je ofsajd ili ne, a sada će kompjuter za samo nekoliko sekundi moći utvrditi da li gol treba biti poništen ili ne, a to će VAR sudije moći odmah javiti glavnom arbitru meča.