Nogomet
25

Nekadašnji belgijski fudbaler Enzo Scifo želi biti selektor BiH

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Enzo Scifo (48), jedan od najboljih belgijskih fudbalera svih vremena poslao je kandidaturu za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Nekada briljantni igrač sredine terena tako je postao posljednji u nizu trenera koji su ponudili usluge Nogometnom savezu BiH, čiji će Izvršni odbor do kraja godine izabrati nasljednika Safeta Sušića.

Svojevremeno je Scifo slavu stekao nastupajući za Anderlecht, Inter, Bordeaux, Auxerre, Torino, Monaco, a igračku karijeru završio je 2001. godine u Charleroiju.

Sezonu nakon što je "okačio kopačke o klin" postao je trener Charleroija, gdje je ostao godinu dana. Od 2004. godine do 2006. bio je šef stručnog štaba Tubizea, a od 2007. do 2009. radio je kao trener Mouscrona. Posljednji trenerski angažman imao je u sezoni 2012/13. na klupi današnjeg belgijskog drugoligaša Monsa. 

Podsjetimo, petočlana Komisija NS BiH za prijedlog izbora selektora danas u Sarajevu održala je prvi sastanak gdje je istaknuto da je prva želja angažman Vahida Halilhodžića. Ukoliko im propadne plan A okrenut će se pregovorima sa ranije spominjanim ozbiljnijim kandidatima Amarom Osimom, Robertom Prosinečkim, Mehmedom Baždarevićem i Farukom Hadžibegićem, a na popis onih koji bi mogli sjesti na užarenu klupu od danas uvrstili su i Felixa Magatha, kao i Blaža Sliškovića.