Nogomet
0

Nekada trofejni bh. klubovi danas niželigaši: Kako su propadali Modriča, Brotnjo, Leotar...

Anadolija
Fudbalski klubovi Modriča Maxima, Leotar iz Trebinja, Brotnjo iz Čitluka te Orašje do prije nekoliko godina su osvajali trofeje u Bosni i Hercegovini (BiH), a danas su trećeligaši, neki i dugogodišnji drugoligaši.

Leotar je u sezoni 2002./2003. bio prvak države, u prvom šampionatu u kojem su od nezavisnosti BiH nastupili i klubovi iz Republike Srpske. Nakon velike borbe sa sarajevskim Željezničarom, klub iz Trebinja je slavio, što mu je osiguralo i nastup u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2003./04. Igrali su Trebinjci u prvom kolu sa Gravenmacherom. U Luksemburgu je bilo 0:0, a onda su u revašu na stadionu Police pobijedili rezultatom 2:0, golovima Dušana Kerkeza, nekadašnjeg A reprezentativca BiH. U drugom kolu Leotar je upisao poraze protiv praške Slavije u Trebinju (1:2) i Pragu (0:2).

I to su bili najslavniji dani u historiji nekada stabilnog drugoligaša u fudbalski moćnoj bivšoj SFR Jugoslaviji.

Leotar je danas klub koji finansijski jedva preživljava. Njegova sudbina visi o koncu. Rezultatski, grčevito će se boriti da ne ispadnu iz drugog bh. stepena takmičenja, slabašne Prve lige RS. Popularni Leo je poslije 12. kola tek 10. sa bodom više od Vlasenice i dva više u odnosu na "fenjeraša" Mladost iz Mrkonjić Grada.

Nekada hit iz zapadne Hercegovine

Nekadašnji hit iz malog zapadnohercegovačkog grada Čitluka, NK Brotnjo je prvak BiH postao 2000. godine. Osvojili su senzacionalno titulu. U finalu tadašnjeg doigravanja za prvaka savladali su Budućnost iz Banovića. Kao šampioni BiH Čitlučani su u sezoni 2000./01. igrali u pretkolu Lige prvaka kada su elimisani od litvanskog Žalgirisa. Bilo je 0:4 u prvom meču za Žalgiris, dok je na stadionu Bare Brotnjo slavio sa 3:0 i umalo napravio novo čudo, ovog puta na evropskom planu. I tu nije bio kraj slavnih dana Brotnja. Godinu kasnije ovaj tim izborio je pretkolo Kupa UEFA. Tada je od bh. predstavnika bio bolji norveški Viking (1:1, 0:1).  

Nakon što je igrao i u lokalnim ligama, petnaest godina kasnije Brotnjo je član treće lige, odnosno Druge lige Federacije BiH, grupa jug. Kako sada stvari stoje tu će i ostati i naredne sezone jer je nakon 12. kola treći sa 23 boda, pet manje od lidera Tomislava.

U vremenu u kojem je predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) bio pokojni Milan Jelić, nekada i predsjednik bh. entiteta RS, direktor Rafinerije nafte Modriča, kao i alfa i omega FK Modriča Maxima, ovaj klub je imao blistave trenutke. U sezoni 2007./08. Modričani su postali prvaci BiH. Prethodno, u debitantskoj sezoni u bh. eliti, 2003./04. Modriča Maxima osvojila je Kup BiH, savladavši u finalu na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" banjalučki Borac, poslije izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 4:2 (1:1). U Evropi su igrali u jesen 2004. godine. Pobijedili su Santa Colomu iz Andore u prvom pretkolu Kupa UEFA (1:0, 3:0), da bi u drugom izgubili od Levskog iz bugarske prijestolnice Sofije (0:5, 0:3).

Četiri godine kasnije Modričani su bili solidni i u pretkolu Lige prvaka. U prvoj rundi porazili su albanski Dinamo iz Tirane (2:1, 2:0). Zaustavljeni su u drugom pretkolu od danskog Aalborga (1:2, 0:5).

Današnja realnost FK Modriča Maxima je, takođe, trećerazredno društvo. Član su Druge lige RS, grupa zapad i poslije 11. kola sa 25 bodova nekada popularni "uljari" su treći na tabeli sa dva manje od Sloge iz Doboja i Omarske.

U "propadanju" trofejnih klubova od samostalnosti BiH ne treba zaboraviti ni HNK Orašje, osvajača Kupa BiH iz sezone 2005./06. U finalu su tada "labudovi" bili bolji u dvomeču sa Širokim Brijegom (0:0, 3:1). Igrali su potom u pretkolu Kupa UEFA i nisu se proslavili jer su ih slovenske Domžale deklasirale - 0:2, 0:5.

Hoće li Velež i Borac stopama "malih"?

Orašani su godinama drugoligaši. No, za razliku od Modriče, Leotara i Brotnja od naredne sezone mogli bi se vratiti u Premijer ligu BiH. U Prvoj ligi Federacije BiH nakon 12 kola imaju dva boda manje od lidera Budućnosti iz Banovića.

U cijeloj priči gorku pilulu poslije ove sezone mogla bi progutati i dva velikana bh. fudbala, Velež i Borac. Na dnu su tabele (od 16 timova PL BiH ispada ih šest zbog smanjenja lige na 12 ekipa) i ne cvatu im ruže u ovoj sezoni.

Mostarci i Banjalučani, vlasnici trofeja i iz SFR Jugoslavije (Borac i u šampionatima BiH) grčevito će se boriti za opstanak, a da li će stopama "trofejnih" iz manjih sredina bit će poznato na kraju sezone.