Kolijevka nogometa
17

Nekada su blistali u Evropi, a danas neki klubovi ne igraju ni Premiership

DP
Fulham je u finalu 2010. godine poražen od Atletica (Foto: EPA-EFE)
Fulham je u finalu 2010. godine poražen od Atletica (Foto: EPA-EFE)
Svi se sjećaju utakmica najvećih engleskih klubova, ali svojih pet minuta imali su i neki koji posljednjih godina ne briljiraju na evropskoj sceni.

Engleskim timovima uspjeh u evropskim natjecanjima nije stran. Bilo da se radi o slavnom trijumfu Manchester Uniteda iz 1999., Liverpoolovom čudu iz Istanbula, Brianu Cloughu i Nottingham Forestu koji je dva puta uzastopno osvojio evropsku krunu, Robertu Di Matteu i Chelseajevoj penal drami ili Leeds Unitedu koji je dvaput osvojio Kup velesajamskih gradova, mnogi engleski nogometaši imaju velike dane u Europi koje će zauvijek pamtiti.

Newcastle, Tottenham, Everton, Aston Villa i Arsenal također su okusili slast pobjede na Starom kontinentu, ali nije samo engleska elita ta koja je blistala u europskim natjecanjima.

Stranica 90min.com objavila je listu klubova koji su imali svoje europske nalete, a koji se danas slabije pamte.

Birmingham (1960. - 1961.)

Birmingham City je dvaput zaredom stigao do finala Kupa velesajamskih gradova (pandan današnjoj Evropskoj ligi).

Prvo, 1960. godine Birmingham je izgubio od Barcelone u finalu koje su igrali u dvije utakmice. Kod kuće, Birmingham je uspio odigrati 0:0 protiv velikana iz Španije, ali je u revanšu poražen 4:1. Iduće godine, također u dvomeču, poražen je od Rome. Ponovo je u Engleskoj bilo neriješeno - 2:2, dok je u Italiji Roma slavila 2:0.

Na putu do finala 1961. godine, Birmingham je pobijedio Inter kod kuće i u gostima. Nijedna engleska ekipa nije uspjela pobijediti Italijane na San Siru u idućih 40 godina.

West Ham (1965.)

Sjajna ekipa West Hama iz 1960-ih, za koju su igrali i pobjednici Svjetskog prvenstva Bobby Moore, Geoff Hurst i Martin Peters, osvojila je Kup pobjednika kupova 1965. godine.

West Ham se za ovo natjecanje kvalificirao nakon osvajanja FA kupa 1964. godine, i na stadionu Wembley West Ham je pobijedio München 1860 2:0 zahvaljujući golovima koje je u tri minute postigao Alan Sealey.

West Ham je osvojio i Intertoto kup 1999. godine, ali Kup pobjednika kupova iz 1965. ostaje njihov najveći uspjeh u Evropi.

Wolverhampton (1971./72.)

Ovogodišnji nastup Vukova u Evropskoj ligi nisu njihovi prvi koraci u Evropi. Vukovi su 70-tih i 80-tih godina imali nekoliko zapaženih nastupa u evropskim natjecanjima.

U sezoni 1971./72., Wolverhampton je stigao do finala Kupa UEFA, pobijedivši Juventus u četvrtfinalu. Međutim, u finalu su naišli na još jednog protivnika iz Engleske -  Tottenham, i izgubili su ukupnim rezultatom 3:2.

Derby (1972./73.)

Derby County Briana Clougha stigao je do polufinala Kupa europskih prvaka u sezoni 1972./73., pobijedivši Benficu i njenu ikonu Eusebija u drugom kolu ukupnim rezultatom 3:0.

Oni su postali tek druga ekipa u Evropi koja je protiv Benfice uspjela sačuvati mrežu u oba susreta.

Njihovo evropsko putovanje na kraju je okončao Juventus, koji je u polufinalu slavio ukupnim rezultatom 3:1,  a Clough je optužio Talijane za varanje.

Ipswich (1980./81.)

Ipswich Town Bobbyja Robsona prošao je sve ekipe do finala Kupa UEFA 1980./81. U  četvrtfinalu je savladao St Eteinne Michela Platinija, a u finalu je uspješniji bio od AZ Alkmaara ukupnim rezultatom 5:4.

Vezni nogometaš John Wark završio je turnir kao najbolji strijelac natjecanja s 14 golova, dok su dva Nizozemca, Arnold Muhren i Frans Thijssen, bili ključni igrači AZ Alkmaara.

Middlesborough (2005./06.)

Budući selektor Engleske Steve McClaren vodio je Middlesborough do finala Kupa UEFA 2006. godine.

Middlesborough je u četvrtfinalu priredio uzbudljivi preokret protiv Basela zahvaljujući dvostrukom strijelcu Marku Viduki. U polufinalu protiv Steaue, Middlesborough je gubio 3:0 na poluvremenu, a uspio je pobijediti 4:3. Viduka je ponovo nosio ekipu, a Massimo Maccarone odlučio je pobjednika u posljednjoj minuti.

Nažalost za Middlesborough, magija se tu i završila, jer je u finalu slavila Sevilla 4:0.

Fulham (2009./10.)

Roy Hodgson je vodio Fulham do finala UEFA Kupa, što ga je kandidiralo za klupu selektora reprezentacije Engleske.

Najistaknutiji rezultat njihovog puta do finala bila je pobjeda nad Juventusom. Fulham je poslije poraza od 3:1 u Torinu uspio u revanšu slaviti 4:1 protiv talijanskog giganta.

Usprkos  hrabroj igri u finalu, ekipa Roya Hodgsona izgubila je 2:1 od Atletico Madrida u produžetku. Dva puta mrežu Fulhama tresao je Diego Forlan, a David de Gea i Sergio Aguero također su nastupili za Atletico.